Pretraga

Snimi film ovih proljetnih praznika uz mentore filmske stručnjake

A- A+

Proljetne praznike učenici mogu provesti na naprednoj filmskoj radionici pod nazivom ‘FROOOM!’. Radionicu organizira udruga Bacači sjenki, a namijenjena je mladima između 15 i 18 godina. Polaznici radionice, u trajanju od pet dana, će uz stručne voditelje filmske umjetnike doživjeti nezaboravno iskustvo snimanja prvog filma. Prijave na radionicu se rade online putem, a kako saznajte u tekstu ispod.

Foto: Promo

Napredna filmska radionica FROOOM! u organizaciji udruge Bacači sjenki, za mlade od 15 do 18 godina uz stručne voditelje filmske umjetnike, nudi nezaboravno iskustvo snimanja prvog filma. Uz filmsku teoriju i njegova izražajna sredstva istražite kako je biti filmski autor. Uplovite u svijet kadriranja, simbolike, priča,  fantazije, realnosti. Saznajte kako prenijeti misli i osjećaje bez govora, što znači režirati, kako se sve stvara zvuk, koliko je važna produkcija, te što znači biti glumac, ali ne glumiti.

Učite o filmu, o njegovim iluzijama, manipulacijama i o filmu kao umjetnosti

Provedi praznike drugačije do sad, od 2. do 6. travnja, od utorka do subote, od 9 do 15 sati s pauzom i finim ručkom uz druženje, na lokaciji OŠ Dr. Ivan Merz, ulica Račkoga 4.

Veno Mušinović dramaturg, redatelj, scenarist, montažer i profesor filozofije, te glumica Marina Musulin vode vas u nezaboravno iskustvo i proces timskog kreativnog stvaralaštva.

U skupini od najviše 10 polaznika, kroz petodnevni intenzivni program učite o filmu, o njegovima iluzijama, manipulacijama, o filmu kao umjetnosti. Kroz filmske primjere, ulazimo u razlikovanje dokumentarne i igrane forme filma. Zajedno s ostalim polaznicima i voditeljima  razvijate priče koje ćete pretočiti u dokumentarne, igrane ili eksperimentalne filmove.

Osim što ćete učiti kako snimati filmove, dobit ćete priliku ići i na festivale

Svoje priče i scenarije međusobno razmjenjujete i zagovarate, te na kraju nakon produkcijske pripreme, razvoja scenarija u knjigu snimanja, odabira lokacija (location scouting) i izvođača/glavnih likova (casting) snimate film i pripremate ga za montažu.

FROOOM! radionice nakon petodnevnog druženja, snimanja, maštanja i kreiranja nudi svojim polaznicima dugoročno iskustvo. Osim što postajete dio naše filmske zajednice, skupa putujemo na festivale, gdje imate mogućnost žirirati filmove i družiti se sa svjetskim filmašima i drugim mladim ljubiteljima filma.

Prijavite se na naprednu radionicu što prije, jer mjesta su ograničena.

Program FROOOM! provodi se od 2011. u više od 12 gradova diljem Hrvatske

FROOOM! je stvaralački program zabavnog i obrazovnog karaktera koji, u Republici Hrvatskoj i međunarodno, nudi djeci i mladima mogućnost inovativnog ulaska u svijet filma. Program se oslanja na edukacijske i umjetničke metode po kojima je djelovanje Bacača Sjenki prepoznatljivo široj javnosti u Republici Hrvatskoj i međunarodno, a kreće se u rasponu od društvene prakse u lokalnoj zajednici, preko novomedijskih i participativnih izvedbenih umjetnosti, do preispitivanja medija i izmještanja uvriježenih motrišta na goruće probleme i izazove suvremenog društva. Provodi se od 2011. u preko 12 gradova RH, a kroz partnerstva s međunarodnim mrežama i projektima filmskog i medijskog opismenjavanja (ECFA, CinEd, TwistedEdu)  i u više država Europe i svijeta, pa smo tako u 2022. predstavljali Bacače sjenki i Frooom! čak u dalekom Čileu, u predivnom pacifičkom gradu Valparaiso, na festivalu Ojo de Pescado (Riblje oko).

PODRŠKA FROOOM-u:

Hrvatski audiovizualni centar – HAVC, Grad Zagreb, Grad Rijeka, Primorsko goranska županija, Grad Koprivnica, Grad Velika Gorica, Agencija za elektroničke medije VRH, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Program Erasmus+ Europske unije te mnogi drugi.