Pretraga

Uvode se strože mjere za recikliranje ambalaža, evo koji su sljedeći koraci

A- A+

Na zadnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu, Europski parlament donio je nove mjere za održiviju ambalažu i smanjenje ambalažnog otpada u svim zemljama članicama EU-a. Tom se uredbom želi riješiti problem stalno rastućeg otpada, uskladiti pravila unutarnjeg tržišta i poticati kružno gospodarstvo.

Foto: Unsplash

Europski parlament usvojio je novi set mjera koji će značajno promijeniti način na koji EU pristupa ambalažnom otpadu, a sve s ciljem njegovog smanjenja i poticanja kružnog gospodarstva. Novi propisi, usvojeni s većinom od 476 glasova ‘za’, 129 ‘protiv’ i 24 suzdržana, stupit će na snagu kako bi se riješio rastući problem ambalažnog otpada.

Izdvojeni članak
učenice s nastavnicom stoje kraj modela

Učenice od starih kravata redizajniraju odjeću iz devedesetih: ‘Svi pitaju za koliko bi im to prodali’

Novi životni ciklus ambalaže

Naime, nove mjere obuhvaćaju cijeli životni ciklus ambalaže od proizvodnje do odlaganja, uključujući ambiciozne ciljeve za smanjenje upotrebe ambalaže za 5 posto do 2030., 10 posto do 2035., i 15 posto do 2040. godine. Uz to, od država članica zahtijeva se posebna pažnja u smanjenju plastičnog ambalažnog otpada.

Značajan pomak je i predstojeća zabrana određenih vrsta jednokratne plastične ambalaže, koja će stupiti na snagu 1. siječnja 2030. Ova zabrana uključuje ambalaže za svježe voće i povrće, pojedinačna pakiranja za začine, umake, vrhnje za kavu, šećer, putna pakiranja za toaletne proizvode i izuzetno tanke plastične vrećice.

EU također uvodi stroge kriterije recikliranja za sve vrste ambalaže, osim za one izrađene od laganog drva, pluta, tekstila, gume, keramike, porculana i voska, što će, barem prema mišljenju Europskog parlamenta, pomoći u boljem prikupljanju i recikliranju otpada.

Izdvojeni članak
najbolje upotrijebiti do i upotrijebiti do

Razliku između ‘upotrijebiti do’ i ‘najbolje upotrijebiti do’ mnogi ne znaju, a štedi vam novac

I potrošači se trebaju boriti protiv viška ambalaže

– Po prvi puta u okolišnom zakonodavstvu, EU postavlja ciljeve za smanjenje ambalaže, neovisno o materijalu koji se koristi. Nova pravila potiču inovacije i uključuju iznimke za mikropoduzeća. Zabrana vječnih kemikalija u pakiranjima hrane velika je pobjeda za zdravlje europskih potrošača. Sada pozivamo sve industrijske sektore, zemlje EU-a i potrošače da odigraju svoju ulogu u borbi protiv viška ambalaže, rekla je na zadnjoj plenarnoj sjednici u Starsbourgu izvjestiteljica Frédérique Ries.

Ove mjere dolaze u trenutku kada industrija ambalaže bilježi značajan rast, s prometom od 355 milijardi eura u 2018. godini. Ako se ne uvedu ove dodatne mjere, očekuje se da će količina ambalažnog otpada u EU narasti do 209 kilograma po osobi do 2030. godine. Sljedeći koraci uključuju službeno odobravanje sporazuma od strane Vijeća, nakon čega pravila mogu stupiti na snagu.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem