Pretraga

Stipić se obrušio na nacionalne ispite: ‘To je besmislena i višestruko štetna aktivnost’

A- A+

S početkom ovoga tjedna započela je provedba nacionalnih ispita za oko 37.000 učenika četvrtih razreda osnovnih škola diljem Hrvatske. Željko Stipić, čelnik Sindikata Preporod poslao je medijima priopćenje u kojem ističe da je provedba ovih ispita ‘besmislena i višestruko štetna aktivnost’. Naglašava i da je riječ o trošenju novca koji država ionako nema.

nacionalni ispiti željko stipić

Željko Stipić nacionalne ispite smatra besmislenima | foto: srednja.hr

Ove godine, osim svih osmaša, nacionalne ispite pišu i svi učenici četvrtih razreda. Ispiti za četvrtaše trenutno su u tijeku, a za sve učenike provodit će se kroz ožujak. Nisu za ocjenu, a rezultat osmašima niti ove godine ne igra ulogu pri upisu u srednju školu. Iz NCVVO-a zadnje dvije godine ponavljaju isto – da je cilj nacionalnih ispita dobiti realan prikaz učeničkih postignuća. Ideja je kroz ove ispite sustavno pratiti obrazovni sustav na svima razinama, od učenika i škole do razine nacionalne obrazovne politike.

Stipić: ‘Nacionalni ispiti besmislena su i višestruko štetna aktivnost’

No, dio nastavnika, a onda posljedično i njihov sindikat, Sindikat Preporod, ističe kako su u ovoj formi nacionalni ispiti potpuno besmislen, a skup projekt.

– Nacionalni ispiti koji su se jučer započeli provoditi u osnovnim školama–besmislena su i višestruko štetna aktivnost. Besmislena jer nitko ne zna odgovoriti na pitanje koji je smisao akcije koja ravnateljima zadaje organizacijske muke, učenike nepotrebno plaši, njihove roditelje bezrazložno brine, a učitelje svojski ljuti. Sve će to stajati više milijuna eura koji su se mogli puno smislenije potrošiti. Još se jednom pokazalo kako je aktualna prosvjetna vlast umješna u trošenju novca koji nema na ono bez čega se moglo i što školstvu ne donosi ništa dobra, stoji u priopćenju koje je medijima u srijedu uputio predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić.

Ovi ispiti će, dodaje, uz dva prekida nastave zbog praznika, učeničkih natjecanja i školskih izleta, doprinijeti ‘stvaranju posvemašnjeg nereda u organizaciji nastave u drugom polugodištu’.

– Koliko zbog njih nastavnih sati neće biti održano, koliko će gradiva ostati površno obrađeno ili nedovoljno utvrđeno, koliko će vremena za ispitivanje manjkati? Sve ovo odgovorne na Sveticama ne zanima, navodi Stipić.

Izdvojeni članak
Osnovna škola Sibinjskih žrtava i njen ravnatelj Josip Šišmanović

Nakon nacionalnih ispita škola pokrenula novi model nastave: Učenike dijele u ‘naprednu’ i ‘osnovnu’ skupinu

Dežuranje na ispitima ulazi u ‘ostale’ poslove nastavnika

Nacionalni ispiti prilika su i nastavnicima za dodatnu zaradu, budući da se sastavljanje i ispravljanje ovih ispita plaća, slično kao i ispravljanje mature. No, dežurstvo na ispitima učiteljima ulazi u kategoriju ostalih poslova koje obavljaju u okviru radnog vremena.

– Uza sve ovo učitelji se s pravom pitaju dokad će biti moguće da ih se tretira kao ‘autsorsane’ radnike Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje koji poslove provođenja ispita neplaćeno odrađuju? Novca se, kako je i uobičajeno, našlo za plaćanje stotina i stotina članova povjerenstava, sastavljače pitanja i ispravljače testova, ali ga nije bilo za one koji će u školama provoditi i nadzirati pisanje ispita i odrađivati sve druge organizacijske, administrativne i slične poslove koji iz ovoga proizlaze, a nauštrb onoga primarnoga zbog čega su u školama. Njihov se rad još jednom obezvrijedio i  njih se profesionalno ponizilo, smatra Stipić.

U predizbornom smo vremenu, pa nije neobično da se ovih dana može čuti da je vladajućima obrazovanje, u idućem mandatnom razdoblju, jedan od prioriteta.

–  Pozivamo ih  da iskoriste priliku i odmah prijeđu s riječi na djela. Plaćanjem dežurstava na nacionalnim ispitima prosvjetna će vlast sigurno učiniti korak u pravom smjeru.  Nije nešto, ali s nečim se mora započeti. A nagodinu, oni ili neki drugi, svejedno, neka  razmisle trebaju li nam ispiti s čijim rezultatima ionako ne znamo što ćemo i s čijim održavanjem nitko nije zadovoljan, navodi Stipić.

Čitav kalendar nacionalnih ispita možete vidjeti u našem videu: