Pretraga

Stožer: Dvoje maturanata iz Zagreba zarazilo se koronavirusom na maturalcu

A- A+

U Republici Hrvatskoj u protekla 24 sata imamo 357 slučajeva zaraze koronavirusom, rekao je na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite ministar zdravstva, Vili Beroš. Među zaraženima je i dvoje maturanata iz Zagreba koji su se zarazili na maturalcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Krunoslav Capak| Screenshot: YouTube kanal MUP-a RH

Zaraza koronavirusom u posljednja 24 sata otkrivena je kod 357 osoba, a preminule su tri osobe, iz Zadra, Vinkovaca i Splita. Prema podacima koje je iznio Stožer civilne zaštite na konferenciji za medije, broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 2.560. Do danas je ukupno zabilježeno 9.549 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 180 preminulo, a 6.809 se oporavilo. Testirano je do sada 162.301 osoba, od toga 2.065 u posljednja 24 sata.

Izdvojeni članak

Ništa od maturalca: HZJZ objavio dokument s uputama za izlete

Među novozaraženima je i dvoje maturanata iz Zagreba, a zarazili su se na maturalcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

– Osim uobičajene situacije da su nam oboljeli uglavnom povratnici s godišnjih odmora i mlađe osobe, sad nam je nešto porasla prosječna dob, imamo jedno novo svadbeno slavlje i jedan novi rođendan na kojem imamo nekoliko oboljelih. Imamo na kontinenti povratnike s hodočašća u Međimurju gdje ih je također nekoliko oboljelo, imamo na jednom otoku u Zadarskoj županiji 12 oboljelih koji su se međusobno družili nekoliko dana zaredom i jedna potpuno nova situacija – maturalno putovanje gdje je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dvoje maturanata iz Zagreba oboljelo, rekao je na konferenciji Stožera ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak.

Inače, Hrvatski zavod za javno zdravstvo još je 21. kolovoza izdao dokument vezan uz izlete i maturalce. Nisu ga nazvali uputama, već nosi naziv ‘Mogućnosti izvođenja izvanučioničke nastave vezano uz pandemiju COVID-19’. Preporučili su da se izleti odgode do daljnjega, a u slučajevima u kojima to nije moguće, da se ograniče na jedan dan.

Iako su brojne škole odustale od maturalaca, glavni problem se javlja oko povrata novca, jer agencije ne žele vratiti uplaćene troškove za nerealizirana putovanja. Priču o tome pročitajte ovdje.