Pretraga

Agencija im odbija vratiti novac za maturalac: ‘Osiguranje ne pokriva odustajanje zbog straha od koronavirusa’

A- A+

Roditelji učenika Gimnazije Sisak javili su nam se s pritužbama na rad turističke agencije Speranza. Naime, iz straha od koronavirusa roditelji su tražili da njihova djeca ne idu na maturalac u Španjolsku, a agencija im sada ne želi vratiti novac. Tvrde kako polica osiguranja ne pokriva ‘odustajanje zbog straha od koronavirusa’.

foto: Mantas Hesthaven| Unsplash

– Ovo je izvanredna situacija i treba imati razumijevanja za roditelje, kaže Božidar Dujmić, ravnatelj Gimnazije Sisak.

Roditelji učenika sisačke gimnazije javili su nam se s pritužbom da im turistička agencija Speranza odbija vratiti novac za maturalac od kojeg su odustali zbog koronavirusa.

– Zamolili smo agenciju da putovanje bude u Hrvatskoj, nadam se da će uvažiti našu zamolbu, ističe ravnatelj.

Dodaje da su još uvijek u dogovorima, ali da se nada kako će agencija izaći u susret roditeljima. Od putovanja u Španjolsku su, pojašnjava, odustali.

Speranza: Roditelji su naveli izvanredne okolnosti kojih više nema

Iz agencije Speranza, međutim, ističu nisu spremni vratiti novac onima koji su odustali od putovanja.

– Određeni broj roditelja učenika Gimnazije Sisak jednostrano je, pozivajući se na odredbe čl. 37. Zakona o pružanju usluga u turizmu, u svezi s čl. 901. Zakona o obveznim odnosima, otkazao putovanje te su kao razlog odustajanja od maturalnog putovanja, destinacija Španjolska, u terminu 29. kolovoza 2020. do 05. rujna 2020. naveli ‘izvanredne okolnosti izazvane epidemijom koronavirusom COVID-19 na navedenoj destinaciji’, kažu.

Izdvojeni članak

Panika zavladala hrvatskim školama: Masovno se otkazuju izleti, ponegdje je upitan i odlazak na maturalac

Ističu kako se na predmetni slučaj nikako se ne mogu primijeniti navedene odredbe.

– Naime, pravo na raskid ugovora i izdavanje vaučera u uvjetima posebnih okolnosti uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19, temeljem čl. 38.a, Zakona o pružanju usluga u turizmu putnici imaju za neizvršene ugovore o putovanju u paket aranžmanu koji su se trebali izvršiti nakon 01. ožujka 2020., a to njihovo pravo odnosi se na pravo na vaučer za neizvršeno putovanje, te pravo na raskid ugovora o putovanju u paket-aranžmanu odnosno povrat uplaćenih sredstava po isteku 180 dana od dana prestanka posebnih okolnosti, napominju.

Tvrde da se u ovom slučaju nije još ostvarila niti jedna predviđena pretpostavka, odnosno ‘nisu se ispunili uvjeti ni za raskid ugovora i izdavanje vaučera, niti za povrat uplaćenih sredstava’.

– Ističemo da je predmetni paket aranžman Maturalno putovanje, Kraljevina Španjolska/Barcelona, ugovoren za kraj kolovoza odnosno za više od 2 i pol mjeseca od dana otkazivanja, te nema nikakvih naznaka da se isti paket aranžman neće moći izvršiti. U tijeku je otvaranje granica unutar EU, te normalizacija zračnog prometa, tako da u skoro vrijeme neće postojati niti jedna prepreka za normalno izvršenje paket-aranžmana.

‘Putnici se ne mogu više pozivati na opasnosti od virusa’

Svjesni su da su tijekom ožujka, travnja i svibnja nastupile izvanredne okolnosti uzrokovane epidemijom koronavirusa COVID-19, međutim tvrde da iste više ne utječu na mogućnost organizacije maturalnog putovanja.

– Ukidanjem mjera i zabrana kao i otvaranjem granica europskih država tijekom lipnja organizator putovanja potvrđuje mogućnost realizacije ugovorenog maturalnog putovanja. SPERANZA d.o.o., kao Organizator putovanja, je do ovog trenutka uplatila depozite krajnjim pružateljima usluga i osigurala sve potrebne kapacitete za provedbu putovanja. Ukidanjem mjera i zabrana, a pogotovo otvaranje svih europskih granica, putnici odnosno Ugovaratelji putovanja, se ne mogu više pozivati na izvanredne mjere i opasnost putovanja u neku državu, te ne postoji više nemogućnost organiziranja Ugovorenog paket aranžmana, tvrde iz Speranze.

Pojašnjavaju i da kao ugovaratelj putovanja nisu u mogućnosti izvršiti zamjenu destinacije maturalnog putovanja iz Kraljevine Španjolske u Republiku Hrvatsku, jer bi navedenim prekršila sve gore navedene zakonske propise i pravilnike.

– Ukoliko roditelji učenika Gimnazije Sisak i dalje budu ustrajali na raskidu Ugovora o organiziranju paket aranžmana SPERANZA d.o.o će kao Organizator putovanja, sukladno Ugovoru o organiziranju paket aranžmana, Općim uvjeta putovanja SPERANZA d.o.o. te Zakonu o pružanju usluga u turizmu, ostvariti pravo na svoj storno trošak. Dakle, opet navodimo da svaki roditelj kao Ugovaratelj putovanja ima pravo na otkaz putovanja u bilo kojem trenutku, a otkaz putovanja i raskid ugovora može napraviti online putem platforme SPERANZA d.o.o., pojašnjavaju.

‘Nisu se osigurali za strah od virusa’

Za ovo putovanje u Španjolsku zaključili su i polica osiguranja od otkaza puta kod Croatia osiguranja, ali ističu da ona ne vrijedi u ovom slučaju.

Izdvojeni članak

Ideju s maturalca zagrebački student pretočio u biznis: Stare kofere pretvara u genijalan proizvod

– Polica pokriva rizike odustajanja od puta: akutna bolest putnika, smrt putnika, smrt člana uže obitelji putnika, elementarna nepogoda u mjestu stanovanja. Posebno napominjemo da polica ne pokriva odustajanje zbog straha od korona virusa, kažu iz agencije Speranza.

Tvrde da pokušavaju svim školama, roditeljima i učenicima, objasniti trenutnu situaciju na svim ugovorenim destinacijama, objasniti zakonske, ugovorne, epidemiološke okvire trenutne situacije, te sukladno navedenom postupka temeljem svih gore navedenih zakona, pravilnika, uputa i dr, te roditeljima i učenicima nudi provedbu sklopljenih ugovora na zadovoljstvo svih ugovorenih strana.

U rujnu se može u Španjolsku

Sličan problem imaju i učenici, odnosno roditelji učenika, Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu. Otac jedne od učenica također nam se požalio da im agencija ne želi vratiti novac niti organizirati putovanje nekamo drugdje, već inzistira na tome da se putuje u Španjolsku.

Izdvojeni članak

Dio ravnatelja škola ipak otišao u New York iako je jučer objavljeno da je putovanje otkazano

– U odnosu na Vaš upit u svezi maturalnog putovanja Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Španjolsku napominjemo da će se isto realizirati kao što je planirano i ugovoreno s istom destinacijom u planiranom terminu početkom rujna 2020. godine. U slučaju odustajanja pojedinaca i raskida ugovora organizator putovanja postupit će sukladno važećoj zakonskoj regulativi uz naplatu storno troška, kažu.

Napominju i da su sva maturalna putovanja koja su planirana tijekom lipnja odgođena su u dogovoru s roditeljima i školom. No u slučaju njihova izostanka, roditeljima će vratiti novac.

– Organizator maturalnih putovanja u lipnju zbog izvanrednih okolnosti nije u mogućnosti pružiti uslugu i upravo je u tijeku održavanje roditeljskih sastanaka na kojima će roditelji odlučiti da li se putuje, kuda se putuje ili se u potpunosti otkazuje putovanje. U slučaju otkaza pojedinca ili grupe organizator putovanja vraća cjelokupni iznos koji su roditelji uplatili. U ovom slučaju primjenjuje se članak 38. Zakona o pružanju usluga u turizmu jer organizator putovanja zbog zatvorene granice Kraljevine Španjolske nije u mogućnosti pružiti uslugu. Na svim dosadašnjim sastancima roditelji pozitivno gledaju na mogućnost promjene termina i destinacije jer su svjesni činjenice da bi potpunim otkazivanjem njihova djeca ostala bez maturalnog putovanja, zaključili su iz Speranze.