Pretraga

Štrajk u školama: Pogledajte kada i koliko profesori neće raditi

A- A+

Predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić najavio je da će štrajk u odgojno-obrazovnim ustanovama u kojima djeluju podružnice toga sindikata početi u srijedu, 28. studenog od 11:55 do 12:55 sati i nastaviti se svake srijede dok Vlada ne utvrdi pravičnu cijenu rada zaposlenika u školama, koji traže povećanje osnovice plaća od 18,9 posto.

foto: pixabay

Dva su razloga štrajku. Prvi je zaštita i promicanje gospodarskih i socijalnih interesa članova Preporoda, a drugi, nejednak tretman sindikata u postupku mirenja, rekao je Stipić na konferenciji za novinare u Splitu, objavila je HINA a prenosi HRT.

Izdvojeni članak

Iznenadni slobodni dani? Profesori u školama i na fakultetima idu u štrajk, a evo i kada počinje

Vlada je napravila presedan jer je u postupku mirenja različito pristupila sindikatima – predstavnicima Preporoda u mirenju je predočena ponuda o povećanju od tri posto kao konačna, što je neprihvatljivo i mirenje je proglašeno neuspjelim, a mirenje s osam sindikata javnih službi je produženo, rekao je i dodao da ta mogućnost nije pružena Preporodu. Ministar Marko Pavić je lagao kada je rekao da je ponuda Vlade bila konačna, kazao je Stipić i objasnio da je ponuda bila konačna za Preporod, a u daljem mirenju s drugim sindikatima možda ponudi povećanje osnovice od četiri, četiri i pol ili pet posto.

– Glavno vijeće sindikata Preporod donijelo odluku da sa svojim članovima u 367 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj i sa više od devet tisuća članova ulazi u jednosatni štrajk. Za vrijeme trajanja štrajka ćemo biti u zbornici  i održati sindikalni sastanak, rekao je Stipić.

Predsjednik sindikata Preporod je istaknuo da očekuje da će i kolege iz osam sindikata javnih službi stupiti u štrajk, jer ne vjeruje da će se u nastavku njihova mirenja u utorak dogoditi obrat odnosno da će Vlada prihvatiti njihov zahtjev da se osnovice plaća poveća za 5,8 posto u idućoj godini.

Osim Preporoda, valja istaknuti da je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, danas najavio kako i oni pripremaju štrajk za srijedu. Povodom toga smo ga pismenim putem upitali znači li to da neće biti nastave u srednjim školama, ali odgovor za sada nismo dobili. Čim ga dobijemo, izvijestit ćemo vas i o planovima tog sindikata.