Pretraga

Strašna matematika bez većih problema

A- A+

Svake godine na Državnoj maturi najveću prašinu podigne upravo matematika. Ove godine matematika se piše 30. svibnja, pred sam kraj prvog ovogodišnje mature. Unatoč velikim strahovima koju većina učenika ima od ovog brojčanog predmeta, mi smo za vas otkrili da matematika i nije tako strašna kao što se očekuje.

Za razliku od hrvatskog jezika, matematika se piše u jednom djelu. Ispit za obje razine počinje u 9 sati. Za učenike koji pišu osnovnu razinu traje 160 minuta, dok će je učenici više razine ispit pisati puna tri sata. Dok se na osnovnoj razini provjeravaju opća znanja stečena u srednjoj školi, one na višoj  očekuje i zahtjevnije gradivo iz viših razreda. Matematika nije vic, no neki će je riješiti kao od šale.

Osnovnu razinu lako – uz malo vježbe

Pavel, inače gimnazijalac, još nije počeo s pripremama. Polaže osnovnu razinu i stoga očekuje da će mu polaganje biti jednostavno.

– Moja profesorica  je držala dodatne sate iz matematike, ali ih nisam pohađao. Imam namjeru vježbati pomoću dostupnih materijala na internetu (stranice NCVVO-a) i prisjetiti se gradiva uz pomoć starih bilježnica iz matematike. Nadam se da će to biti dovoljno s obzirom da pišem osnovnu razinu, kazao nam je Pavel te dodao da ga  matematike me i nije strah.

Za razliku od njega, maturantica medicinske škole, Ivana, počela je s pripremama, no ni nju matura ne brine previše. Kaže, spremna je.

– Išla sam na neke pripreme koje su bile organizirane u školi, pa smo nosili tamo uostalom i te stare bilježnice, a i materijale smo dobili isto na toj nastavi. Na instrukcije nisam išla. Mislim da matura neće biti teška, na B razini većinom traže osnove, a tu sam uzela. Jedini je problem što nama iz strukovnih škola ponekad fali veliko znanje, jer smo kraće učili matematiku, otkrila je Ivana.

Ni viša razina nije bauk

Čak ni dodatna znanja koja se traže na višoj razini ne plaše maturante. Dejan, još jedan gimnazijalac, odlučio je pisati višu razinu. Kao i njegove kolege ni Dejana briga ne mori previše.

Imao je dobre pripreme sa svojom profesoricom, a na prošlogodišnjem pisanju probne mature bez problema je dobio 3 na višoj razini. No, to mu nije dosta.

– Ipak, planiram vježbati. Od 25. svibnja kad pišemo hrvatski do 30. svibnja.  Engleski pišem B razinu i na to uopće ne računam. Vjerovatno ću malo proći zadatke koje smo s profesoricom radili, riješiti testove od prošlih generacija i ponovit osnove, zaključio je Dejan.

Vježba, vježba i samo vježba

Ovogodišnji maturanti nisu previše zabrinuti zbog mature, ako ni zbog čeg drugog, zbog iskustva prethodnih generacija. Ipak, većina je vježbala, a i oni koji nisu, još uvijek planiraju ponavljati. Deset dana do mature nije puno, no četiri godine rada u srednjoj školi trebalo bi biti dovoljno većini maturanata, a vremena za ponavljanje još uvijek ima.