Pretraga

Strategije za zaista brzo učenje

A- A+

Učenje je vještina sama po sebi, kako biste je usavršili i postizali bolje rezultate na testovima, kolokvijima, ispitima ili općenito u životu, trebate razviti alate i strategije za što brže svladavanje onoga što trebate zapamtiti.

U nedavnom ‘threadu’ na Quori korisnici su pitali koje strategije učenja koriste oni koji brzo pamte i postižu dobre rezultate u ispitima. Business Insider izdvojio je najbolje ideje za optimiziranje procesa učenja, zajedno s posljednjim istraživanjem o produktivnosti.

Zadržite pozitivan stav

Brinući da nešto nećete moći naučiti je loša investicija vaše mentalne energije, rekla je profesorica s harvardske škole poslovanja Alison Wood Brooks.

– Tjeskoba vas spriječava da istražite prava rješenja i prave uzorke razmišljanja kojima ćete doći do rješenja. No kada se osjećate dobro vezano za ono što će se dogoditi, dolazite u pozitivno orijentiranu priliku za učenje. Na taj način ćete povući poteze koji će najvjerojatnije dovesti do dobrih rezultata, rekla je Brooks.

Nemojte samo učiti, vježbajte

– Ne možete naučiti golf čitajući knjige. Morate zamahnuti palicom, rekao je voditelj tehnologije u britanskoj financijskoj kompaniji FundingKnight, Mark Harrison.

Pitajte stručnjaka za mišljenje

Ukoliko pokušavate naučiti neki predmet ili gradivo, porazgovarajte s nekim tko vam to može pobliže objasniti.

Izdvojeni članak

Kako drijemanje poboljšava učenje: Što vam donosi 10, 20 ili 60 minuta spavanja

Povežite se s kolegom

O čemu god učili, bio to francuski jezik, slobodno penjanje ili nešto treće, pronađite nekoga tko prolazi isto što i vi. Na taj način možete dijeliti proces učenja te provjeriti kako napredujete u odnosu na drugoga/druge.

Kada nešto ne razumijete, recite to

Ovo je problem mnogih učenika ili studenata koji se suočavaju s nečime što im nije sasvim jasno. U strahu da ne ispadnu glupi boje se postaviti pitanje ili zatražiti objašnjenje. Ovo je velika greška – brže i bolje ćete kod kuće naučiti nešto ako ste za stol sjeli razumjevši ono što vam je na predavanju rečeno.Ne libite se postavljati pitanja.

Ponavljanje je majka znanja

Nije ova izreka bezveze od pamtivijeka citirana, kako biste nešto savršeno naučili to je potrebno i opetovano vježbati i ponavljati. To funkcionira zato što kada nešto stalno ponavljate pojačavate veze između moždanih stanica.

Izdvojeni članak

Najučinkovitije učenje: Memoriranje nasuprot razumijevanja

Nemojte samo pisati, već i crtajte

Riječi i slike nadopunjavaju jedno drugo. Iako vam se to čini kao blesava ideja, ponekad je najbolji pristup rješavanju problema i generiranju ideja kombiniranje riječi i slika.

Najteže učite početkom dana

Volja je vrlo moćno oružje kojeg najviše imate ujutro. Tijekom dana kada donosite odluke i pokušavate se oduprijeti iskušenjima ona je sve manja i manja. Upravo zato s najtežim stvarima najbolje se ujutro uhvatiti ukoštac. Složite raspored tako da komplicirane stvari usvajate onda kada imate najviše energije i volje – ujutro.