Pretraga

Studenti Cambridgea natjerali upravu da vrati kip opljčkan u kolonijalizaciji

A- A+

Prestižno sveučilište Cambridge uklonilo je brončani kipić opljačkan iz Afrike još u 19. stoljeću. Na inicijativu studenata kipić, koji je desetljećima krasio dvorane Jesus fakultete u sklopu Cambridgea, biti će vraćen u Nigeriju.

foto: Wikipedia

Britansko je carstvo u svojoj punoj snazi zauzimalo velik dio svijeta. Britanski su kolonijalisti iz nerazvijenih kolonija dobavljali razne sirovine, ali i druga dobra i bogatstva. Današnji britanski mladi, čini se, odlučili su dio opljačkanog vratiti.

 Kako piše Guardian, udruga studenata izglasala je prijedlog da se brončani kipić, koji je iz Afrike odnesen u 19. stoljeću, prostorije Cambridgea krasi od 1930-ih.

Uprava fakulteta Jesus, jednog od fakulteta u sklopu slavnog sveučilišta, prihvatila je njihov prijedlog. O sudbini kipića koji predstavlja pijetla razgovarat će s upravom za upravljanje britanskom baštinom i zemljom podrijetla, Nigerijom.

Ovakve inicijative više nisu rijetkost na britanskim sveučilištima. Slična se situacija dogodila i na drugom od dva najpoznatija britanska sveučilišta Oxfordu, kada su studenti tražili da se iz predvorja makne vapnena skulptura Cecila Rhodesa, poznatog kolonizatora.