Pretraga

Danas je sahrana kraljice Elizabete II., ovako su se od nje oprostila dva istaknuta sveučilišta

A- A+

Danas se održala sahrana kraljice Elizabete II. Povodom smrti i sprovoda od nje su se, među ostalim, oprostila i britanska sveučilišta, posebno ona najistaknutija – Oxford i Cambridge. Kraljica Elizabeta II. bila je jedna od najvećih monarha Ujedinjenog Kraljevstva, kazali su, a njena služba, dostojanstvo i moral uvijek će biti inspiracija drugima.

kraljica elizabeta II

Foto: Youtube screenshot; The Royal Family

Nakon sedamdeset godina vladavine, umrla je kraljica Elizabeta II., najdugovječnija kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i pripadajućeg Commonwealtha. Danas će ju svečano sahraniti.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Kraljica Elizabeta bila je na tronu 70 godina, znate li ovaj podatak o njenoj vladavini?

Hrvatsku je predstavljao predsjednik Milanović

Radi se o prvoj takvoj sahrani od smrti Winstona Churchilla 1965. godine. Radi se o svečanoj ceremoniji koja je započela jutros s procesijom kraljičinog lijesa. Lijes je dovezen u Westminster Abbey iz Westminster Halla gdje je bio od srijede navečer, a u 11 sati započeo je sprovod.

Sprovodu danas prisustvuje oko 2.000 osoba. To prvenstveno uključuje kraljevsku obitelj, kralja Charlesa III. i kraljicu suprugu Camillu, princa Williama sa suprugom Kate te princa Harryja sa suprugom Meghan.

Osim njih tu će biti predstavnici vlade, kako domaće, tako i stranih, strane kraljevske obitelji, premijere i predsjednike. Hrvatsku će na sprovodu preminule kraljice predstavljati predsjednik Zoran Milanović. Nakon kraljičine smrti od nje su se na poseban način oprostila i sveučilišta, posebno ona najistaknutija – Oxford i Cambridge.

‘Jedna je od najvećih britanskih monarha’

Sveučilište u Oxfordu izrazilo je duboku žalost nakon smrti kraljice Elizabete II. S njom su, kazali, imali jako blizak odnos te joj zahvaljuju na dugoj vladavini tijekom koje je služila narodu.

– Kraljica Elizabeta jedna je od najvećih britanskih monarha, i to ne samo zbog svih uspjeha i duljine njene istaknute vladavine, ali i promjena te izazova koje su UK i svijet prolazili tijekom tog vremena. To je i zbog toga što je bila posvećena dužnosti, odgovornosti, doličnosti, hrabrosti i integritetu. Svi smo nevjerojatno zahvalni na njenoj službi Ujedinjenom Kraljevstvu i Commonwealthu, koju je obavljala zdušno, s dobrim humorom i razumnim prosuđivanjem. Requiescat in pace, napisali su s Oxforda.

Sveučilište u Oxfordu jučer je, u nedjelju 18. rujna, održalo komemoraciju zahvalnosti i sjećanja za preminulu kraljicu. Profesori i studenti dobili su priliku odati joj počast, dok je rektor Lord Patten od Barnesa, održao svečani govor. Danas u čast preminuloj kraljici službe sveučilišta uglavnom neće raditi, a predavanja i događaji će se odgoditi.

Izdvojeni članak
kralj charles III

Charles III. ili Karlo III.? Iz Instituta za hrvatski jezik objasnili kako je bolje nazivati novog kralja

‘Njena predanost, dostojanstvo i moram uvijek će biti inspiracija’

Od kraljice Elizabete II. koje je preminula u 96. godini života oprostilo se i Sveučilište u Cambridgeu. Prorektor Stephen J. Toope istaknuo je da kraljičina smrt znači veliku tugu i žalost za cijelu naciju, Commonwealth, a najviše za članove kraljevske obitelji, kojima je prenio izraze sućuti.

– Kraljičina vladavina definirala je Ujedinjeno Kraljevstvo u 20. i 21. stoljeću. Njena predanost službi i javnom dobru, njeno dostojanstvo, osjećaj za dužnost i snažan moralni kompas, uvijek će biti inspiracija, kazao je Toope.

Elizabeta II. dugo je povezana sa Sveučilište preko svoje obitelji, a sama je za taj odnos govorila da je sretan. Njen otac George VI., ali i sinovi Charles i Edward su studirali na Cambridgeu. Njen unuk i prijestolonasljednik prince William nosi titulu vojvoda od Cambridgea, a pokojni prince Phillip dugačko je vrijeme, od 1976. do 2011. bio rektor, odnosno kancelar Sveučilište u Cambridgeu.

Povodom kraljičine smrti sveučilišna crkva sv. Marije Velike otvorila je knjigu žalosti, a moći će se posjetiti od 9 do 16 sati svakog dana. Prošlog tjedna održane su i komemoracije za kraljicu na spomenutom sveučilištu, kao i organizirane molitve.