Pretraga

Studenti i studentice velike županije ovaj tjedan moći će se besplatno cijepiti protiv HPV-a

A- A+

Studenti i studentice na području Primorsko-goranske županije moći će se besplatno cijepiti protiv HPV-a u srijedu 14. prosinca. Cijepljenje, koje je organizirano u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, održat će se u Studentskoj ambulanti na Kampusu i u prostorijama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Cijepljenje studenata SD Stjepan Radić | Foto: Ramona Ščuric/srednja.hr

Iako je već nekoliko godina cijepljenje protiv HPV-a dostupno već u osmom razredu osnovne škole, kako je naglasila liječnica Nataša Dragaš Zubalj iz Rijeke na konferenciji za medije, odaziv je nedovoljan jer je za to cjepivo potreban pristanak roditelja. Stoga je pozvala studente i studentice s područja Primorsko-goranske županije na besplatno cijepljenje protiv HPV-a koje će se održati u srijedu 14. prosinca u Studentskoj ambulanti na Kampusu i u prostorijama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

– Sveučilište u Rijeci javno i otvoreno uvijek podržava postupke cijepljenja, kao ključan postupak u prevenciji i zaštiti osobnog i javnog zdravlja. Tijekom pandemije koronavirusa konstantno smo za naše studente i djelatnike organizirali testiranja i cijepljenja. Oko cijepljenja ne treba dvojiti; ono je jedno od najvećih znanstvenih postignuće medicine i iako je Sveučilište otvoreno raznim perspektivama, želimo poručiti da znanost nema alternativu, poručila je rektorica Sveučilišta u Rijeci, Snježana Prijić Samaržija.

‘Studentice i studenti time mogu zaštititi vlastito zdravlje i prevenirati različita oboljenja pa i karcinom’

Dodala je i kako su nedavno organizirali seriju cijepljenja za djelatnike i studente protiv gripe, pneumokoka i covida.

– Danas posebno želimo naglasiti važnost cijepljenja protiv HPV-a jer studentice i studenti time mogu zaštititi vlastito zdravlje i prevenirati različita oboljenja pa i karcinom, ali i doprinijeti boljem javnozdravstvenom stanju, rekla je rektorica.

Izdvojeni članak

Bolna istina: Svaka druga spolno aktivna osoba zaražena je HPV-om

Cjepivo protiv HPV-a štiti od devet čestih tipova virusa

Cjepivo protiv HPV-a je 9-valentno što znači da štiti od devet čestih tipova HPV-a, odnosno od infekcije spolno prenosive bolesti koju izaziva humani papiloma virus – HPV. Ovaj virus smatra se ključnim uzročnikom raka vrata maternice kod žena, a zaraziti se mogu i žene i muškarci. Da je važno cijepiti se istaknula je i Lana Par, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci koja ujedno studira biotehnologiju.

– Ne mogu dovoljno istaći važnost cijepljenja, kao najvećeg postignuća imunologije. Zahvaljujem Sveučilištu i Zavodu na brizi za javno i studentsko zdravlje te još jednom pozivam studentice i studente da pristupe cijepljenju, istaknula je predsjednica zbora.