Pretraga

Bolna istina: Svaka druga spolno aktivna osoba zaražena je HPV-om

A- A+

Osamdesetak organizacija i obrazovnih ustanova diljem svijeta u ponedjeljak će, 4. ožujka, obilježiti drugi Međunarodni dan za podizanje svjesnosti o HPV infekciji. Svijetu će se u toj akciji ponovno pridružiti Sveučilište Sjever pa će se tako u Sveučilišnom centru Varaždin istog dana održati HPV Dan popraćen predavanjem o toj spolnoj bolesti. Na predavanju će, osim stručnjaka, prisustvovati studenti studija sestrinstva te Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU.

Sveučilište Sjever

Infekcija humanim papilomavirusom (HPV) najučestalija je virusna spolno prenosiva infekcija. Među gotovo dvjestotinjak tipova HPV-a razlikuju se dobroćudni koji uzrokuju virusne bradavice ili kondilome te mogućI zloćudnI. Oni pak mogu uzrokovati promjenu na sluznici spolnih organa, a onda i najčešće, rak vrata maternice.

#AskAboutHPV: 80 svjetskih organizacija i 2 milijuna ljudi na društvenim mrežama za važnost edukacije i prevencije HPV-a

Zbog proširenosti virusa i mogućih posljedica, u svijetu se prošle godine 4. ožujka proglasio Međunarodnim danom za podizanje svjesnosti o HPV infekciji (International HPV Awareness Day). Cilj je akcije potaknuti sve da se educiraju o opasnostima HPV-a i važnosti prevencije zaraze. Također, njime se ljude želi povezati s organizacijama na kojima mogu dobiti relevantne informacije i podršku.

Akciju predvodi Međunarodno društvo za papiloma viruse, a nakon prošlogodišnjeg slogana #GiveLoveNotHPV što je dostigao 2 milijuna korisnika na društvenim mrežama, ovogodišnji je #AskAboutHPV.

Uz osamdeset svjetskih organizacija i obrazovnih institucija, kampanji se drugu godinu pridružuje Sveučilište Sjever.

Akciji se priključila i Hrvatska: Svaka druga spolno aktivna osoba zaražena je HPV-om

Izdvojeni članak

Popravni rok: znanje naših čitatelja o HPV-u i spolnim bolestima tek za slabu trojku

 

Kako bi podignuli svijest o ovoj infekciji, Odjel za sestrinstvo Sveučilišnog centra Varaždin u ponedjeljak organizira HPV Dan s početkom u 17 sati u UNIN 1, predavaoni 110.

Ondje će biti održano predavanje na kojem će uz organizatora, profesora na Sjeveru doc. dr. sc. Tomislava Meštrovića prisustvovati Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU, djelatnici OB Varaždin, Službe ginekologije i opstetricije te studenti sestrinstva sa svojim prezentacijama.

– Čast nam je sudjelovati u ovom međunarodnom danu za podizanje svijesti o HPV-u, budući da u Hrvatskoj i dalje svaki drugi dan jedna žena umre odraka vrata maternice, a svaka druga spolno aktivna osoba je zaražena s HPV-om, kaže doc.dr.sc. Tomislav Meštrović, predstavnik Međunarodnog društva za HPV za kampanju u Hrvatskoj.

Kako se, između ostalog, radi o virusnom uzročniku Meštrović je dodao da će ovaj događaj u Hrvatskoj poduprijeti i Američko društvo za mikrobiologiju (ASM).

Besplatno cijepljenje za osmaše i srednjoškolce traje do srpnja

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj se rijetko tko drži apstinencije, a sve veći broj mladih je pozitivan na HPV

Naglasimo i da je 1. siječnja započela treća godina preporučljivog besplatnog cijepljenja učenika i učenica 8. razreda te svih razreda srednjih škola, kao i one djece te dobi koja ne pohađaju školu. Cijepljenje provodi školski liječnik nadležan za školu koju učenik pohađa, kojemu se roditelji i učenici mogu obratiti za dodatne informacije i dogovor o cijepljenju. (Provedbeni program imunizacije 2019.). Akcija će trajati najkasnije do 1. srpnja, odnosno, do kad se ne istroše zalihe cjepiva.

Također, nedavno je završila kampanja pod nazivom ‘Meni se to ne može dogoditi’, koju je pokrenula Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ).

U sklopu nje, promovirala se mobilna aplikacija Spolno zdravlje. Dostupna je i u desktop verziji, a njena glavna značajka je kalkulator koji pruža procjenu rizika od zaraze HIV-om i drugim spolno prenosivim bolestima. Kalkulatoru možete pristupiti ovdje