Pretraga

Studenti i učenici po novom Zakonu imaju određene povlastice u prometu, evo o čemu je riječ

A- A+

Prije nekoliko je dana na snagu stupio novi Zakon o povlasticama u prometu. Kako je već vidljivo i iz samog naziva ovog propisa, njime se uređuju povlastice za određene društvene skupine, među kojima su i učenici te studenti. Sada je i zakonski propisano da osnovnoškolci, srednjoškolci i redoviti studenti imaju popuste za vožnje vlakom te sličnu povlasticu i u pomorskom putničkom prijevozu.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Učenici osnovnih i srednjih škola i redoviti studenti visokih učilišta te njihovi pratitelji imaju pravo na povlasticu u željezničkom putničkom prijevozu od 40 posto od redovite prijevozne cijene vozne karte u drugom razredu putničkog ili brzog vlaka za jedno organizirano grupno putovanje godišnje, nalaže to novi Zakon o povlasticama u prometu.

Povlastice za prijevoz vlakom

Taj je zakon stupio na snagu ovih dana, a uređuje povlastice za određene društvene skupine, među kojima su i učenici te studenti. Prema ovom propisu svi učenici srednjih škola i studenti visokih učilišta imaju, za vrijeme redovitog školovanja, pravo na povlasticu na željeznici od 20 posto od redovite cijene vozne karte za dnevna putovanja od mjesta prebivališta do mjesta u kojem se obavlja nastava i natrag.

Novi zakon nalaže i da srednjoškolci te studenti za vrijeme školovanja ostvaruju pravo na povlasticu od 40 posto od redovite cijene vozne karte za vlak za dva pojedinačna putovanja u toku školske godine od mjesta prebivališta do mjesta školovanja, i to dva puta u odlasku i dva puta u povratku.

Izdvojeni članak
discovereu putovanje vlakom

Krenuo sam na DiscoverEU, besplatno putovanje vlakom za mlade po Europi: Jedinu pomutnju napravio HŽ

Za učenike i studente već sada postoje povlastice kod prijevoza vlakom

No, treba napomenuti kako redoviti studenti već sada ostvaruju pravo na povoljnije putovanje od mjesta prebivališta do mjesta studiranja i to za 50 posto. Neke su županije, gradovi ili općine odlučili dodatno sufinancirati prijevoz vlakom do mjesta studiranja i nazad, pa je on onda za tamošnje studente u potpunosti besplatan. Popis tih gradova i županija možete pogledati ovdje.

Također, prijevoz vlakom u Hrvatskoj je besplatan za sve učenike osnovnih i srednjih škola u sklopu projekta koji traje do 31. prosinca 2024. godine. Ovaj projekt za mlađe od 18 obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta školovanja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja, u 2. razredu redovnih vlakova u mjesnom i međumjesnom prijevozu. Da bi ostvarili popust, odnosno pravo na besplatnu vožnju, i studenti i učenici moraju imati Pametne kartice.

Osim povlastica u željezničkom prijevozu, osnovnoškolci, srednjoškolci i redoviti studenti imaju pravo na povlastice u pomorskom prometu i to od 40 posto od redovite cijene karte za prijevoz palubnog putnika na brodu za jedno organizirano grupno putovanje godišnje. U to ulazi i pratnja – organizator grupnog putovanja može odrediti jednog pratitelja na svakih deset članova grupe.