Pretraga

Dio županija i studentima nudi besplatan prijevoz vlakom, provjerite je li vaša među njima

A- A+

Svi učenici u Hrvatskoj od  1. listopada imaju pravo na besplatan prijevoz vlakom, a za to, kako smo nedavno pisali, trebaju izraditi pametne kartice HŽPP-a. No, pravo na besplatna putovanja vlakom imaju i studenti pojedinih županija.

vlak željeznica

Ilustracija: Pixabay

HŽPP i Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, nedavno su potpisali Ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Vukovarsko-srijemske županije. Potpisivanjem tog ugovora studenti području VSŽ koji studiraju u Osijeku i Slavonskom Brodu, imaju pravo na dvije besplatne povratne karte ili četiri jednosmjerne karte tijekom kalendarskog mjeseca.

Redoviti studenti koji studiraju na području Vukovarsko-srijemske županije imaju pravo na besplatnu mjesečnu kartu, a studenti koji studiraju u ostalim mjestima izvan VSŽ imaju pravo na jednu besplatnu povratnu kartu ili dvije jednosmjerne karte tijekom kalendarskog mjeseca.

No, ovo nije jedina županija u kojoj studenti imaju pravo na besplatna putovanja vlakom, sličan ugovor s HŽPP-om imaju još neke. Tako, primjerice, studenti s prebivalištem na području Splitsko-dalmatinske županije imaju pravo na besplatna pojedinačna putovanja iz mjesta prebivališta, a isto se nudi i studentima Primorsko-goranske županije. Slično se nudi i studentima Požeško-slavonske županije koji putuju za Zagreb ili iz glavnog grada.

U tablici u nastavku možete vidjeti popis županija, gradova i općina koje omogućuju besplatan prijevoz studenata sa svojeg područja.

Sufinanciranje prijevoza vlakom za studente| izvor: HŽPP

Osim što u nekim županijama postoji pogodnost besplatnog putovanja vlakom za studente, druge županije i gradovi svojim studentima nude popust za takvu vrstu putovanja. U tablici ispod možete vidjeti koja su to mjesta te koliki studentski popust možete ostvariti.

Izvor: HŽPP