Pretraga

Studenti imaju novu akciju na Savi: Ovih 6 stvari možda niste znali o darivanju krvi

A- A+

Studenti u većim sveučilišnim gradovima nerijetko organiziraju akcije darivanja krvi. Jedna takva održat će se u petak u najvećem u Zagrebu, Studentskom domu ‘Stjepan Radić’ poznatijem i kao Sava. Uz priopćenje za medije poslali su i zanimljivu infografiku koja odgovara na šest važnih pitanja o postuku darivanja krvi.

Ilustracija: Unsplash

Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu za studente organizira novo darivanje krvi.

Akcija će se održati u petak, 21. siječnja od 12 do 16 sati u plesnoj dvorani Studentskog doma Stjepan Radić.

Inače, ova studentska neprofitna udruga bavi se raznim projektima, a uz to organizira i brojne javnozdravstvene kampanje i humanitarne događaje. Uz priopćenje su poslali i zanimljivu infografiku koja odgovara na šest važnih pitanja za sve one koji bi voljeli postati darivatelji krvi, ne samo u sklopu ove akcije, nego i sličnih. Pitanja i odgovore donosimo u nastavku.

Kako se pripremiti?

  • normalna prehrana na dan darivanja, ali bez alkohola i masne hrane 12h prije samog darivanja
  • poželjno je pojesti lagani obrok prije darivanja te popiti mnogo tekućine

Koliko krvi je potrebno?

Darivatelju se uvodi sterilna igla u venu u lakatnoj jami putem koje se uzima 450 mL krvi (10 min).

Što se događa s izvađenom krvi?

Krv se doprema u laboratorij gdje se testira na bolesti (HIV, hepatitis B i C, sifilis) i ako je sve negativno, priređuje se jedna doza koncentrata eritrocita, koncentrata trombocita i plazme.

Kome ide darovana krv?

  • operacije srca
  • transplantacija jetre
  • traumatske ozlijede
  • za pacijente oboljele od raka

Tko ne smije darovati krv?

Osobe s manje od 55kg, žene za vrijeme menstruacije, trudnice i dojilje, osobe za vrijeme akutne bolesti (povišena
temperatura), ako uzimate antibiotike, provodite dugotrajnu dijetu, ukoliko bolujete od kroničnih bolesti, osobe sklone mijenjanju spolnih partnera i osobe koje uzimaju droge ili su ovisnici o alkoholu.

Nakon darivanja, možete se vratiti opet nakon četiri mjeseca (žene) ili tri mjeseca (muškarci).

Na licu mjesta potencijalnom se darivatelju provjerava jesu li puls i krvni tlak uredni, tjelesna masa >55 kg i proporcionalna visini te je li prisutna anemija (manjak željeza).

Što znači moja krvna grupa?

Na površini crvenih krvnih stanica (eritrocita Erc) nalazi se mnoštvo antigena koji određuju krvnu grupu. Razlikujemo mnogo klasifikacija krvnih grupa, a najvažniji su AB0 i Rh sustavi.

  • krvna grupa A na eritrocitima ima antigen A, u plazmi antitijela anti-B. Može primati krv od krvnih grupa A i 0.
  • krvna grupa B na eritrocitima ima antigen B, u plazmi antitijela anti-A. Može primati krv od krvnih grupa B i 0.
  • krvna grupa AB na eritrocitima ima antigene A i B, u plazmi nema antitijela. Može primati krv od krvnih grupa A, B, AB i 0 te ju nazivamo univerzalnim primateljem.
  • krvna grupa 0 na eritrocitima nema antigene, u plazmi antitijela anti-A i anti-B. Može primati krv samo od krvne grupe 0 te ju nazivamo univerzalnim davateljem.

Učestalost krvnih grupa u Hrvatskoj: A (42%), 0 (34%), B (17%) i AB (7%). U Rh sustavu krvnih grupa ljude svrstavamo u Rh+ (85%) i Rh- (15%). Rh+ može donirati samo Rh+, a Rh- može i Rh+ i Rh-.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.28 MB]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap