Pretraga

U ovoj školskoj godini 690 zagrebačkih učenika prvi put darovalo krv: ‘Vi ste krijesnice’

A- A+

Za zagrebačke učenike koji su donirali krv, Crveni križ je organizirao svečani prijem u Staroj gradskoj vijećnici na Gornjem gradu. Ove školske godine, krv je po prvi puta doniralo čak 690 učenika u 28 srednjih škola u Zagrebu. Ravnatelj zagrebačkog Crvenog križa, Petar, Penava zahvalio se učenicima koji su se pridružili ‘obitelji’ koja broji više od 150 tisuća darivatelja krvi diljem Hrvatske. Učenici Janko i Maja, naveli su da osjećaju ponos zbog svojih donacija.

Ako je ijedna tekućina vrijednija od vode, ljudi će zasigurno ustvrditi da je to krv. Upravo je doniranje krvi iznimno važno u spašavanju ljudskih života te ponekad nezaobilazna potrepština liječnicima u njihovom radu. Na tom tragu, Crveni križ grada Zagreba (CKZG,) u Staroj gradskoj vijećnici na Gornjem gradu, organizirana je svečanost za srednjoškolce koji su ove godine prvi put donirali svoju krv.

‘Niste samo humani već i istinski heroji’

Iz CKZG-a ističu da upravo zagrebački srednjoškolci preko 40 godina imaju posebno mjesto u velikoj obitelji darivatelja krvi. U aktualnoj školskoj godini 2023./2024., krv je po prvi put darivalo 690 zagrebačkih učenika u 28 srednjih škola glavnog grada. Iz zagrebačkog Crvenog križa su istaknuli da se s tim brojem može pohvaliti malo europskih zemalja. Ovaj svečani prijem organizira se u sklopu raznih aktivnosti u sklopu Tjedna Crvenog križa.

– Osim što ste postali humani, svojim činom darivanja krvi, postali ste istinski heroji koji spašavaju ljudske živote ne pitajući pri tome čije. Ogroman je ovaj čin kojim ste ušli u veliku obitelj darivatelja krvi. Herojstvo se doista ogleda u djelima poput spašavanja života, a ne u izvršavanju izazova na društvenim mrežama svojstvenom mladim generacijama. Krv je tekućina koja se ne može proizvesti, a o njoj ovisi ljudski život. Nadam se da ćete i u budućnosti biti dio ove velike obitelji koja u Hrvatskoj broji preko 150 tisuća aktivnih darivatelja krvi. Vi ste naše krijesnice koje nose nadu u svijetlu budućnost. Ustrajte na tome i još puno puta darujte krv jer svaka kapljica te krvi daje nadu, život i još nešto iznimno važno za svaku zajednicu. Suosjećanje, humanost i solidarnost, poručio je učenicima ravnatelj zagrebačkog Crvenog križa, Petar Penava.

Izdvojeni članak
darivanje krvi

Zašto gej dečkima ne daju da daruju krv? Zakon je jasan, ali u praksi se ne poštuje baš uvijek

‘Usprkos svemu i dalje postoji čvrtsa i duboka povezanost’

Inače, Penava je na događaju podsjetio mlade da Crveni križ nudi i druge volonterske prilike za mlade. Izaslanica zagrebačkog gradonačelnika, Ivana Đerek Dubravčić, poručila je učenicima da su svojom donacijom krvi, spasili život nepoznatoj osobi.

– To potvrđuje da, usprkos svemu, među nama i dalje postoji čvrsta i duboka povezanost. Želim vam da ostanete i dalje tako plemeniti i dobri jer tako potičete i druge mlade ljude da se odvaže na ovaj čin,  poručila je Đerek Dubravčić, zahvalivši se učenicima, ali i njihovim nastavnicima i roditeljima.

Izdvojeni članak
bonovi od 5 kuna Crvenog križa

FOTO: Sjećate li se ovih bonova? ‘Govorit ću djeci da je tako izgledalo 5 papirnatih kuna’

Učenici planiraju i dalje donirati: ‘Nije bilo vrtoglavice ili slabosti’

Među učenicima kojima su ove godine uručene zahvalnice, našli su se Janko Horvat iz Elektrotehničke škole te Maja Stura iz Tehničke škole Ruđera Boškovića. Janko je poručio da su ga na darivanje krvi motivirali profesori.

– Osjećam ponos i moram istaknuti kako baš nitko iz moje škole nije imao nikakvih simptoma s kojima poput vrtoglavice ili slabosti s kojima se darivatelji ponekad susreću. S darivanjem krvi nastavit ću i u budućnosti, najavio je Janko.

S druge strane, Maja je navela da je prije straha imala malo straha. No uz malo pripreme, taj strah je brzo nestao kako njoj tako i drugim učenicima.

– Zamijenio ga je osjećaj ponosa. Ni jedan strah ne može se mjeriti s ovakvim ponosom, zaključila je Maja.