Pretraga

Studenti iz Mostara pokrenuli inicijativu da se u Hrvatskoj uvede pravo glasa od 16 godina

A- A+

Projekt skupine studenata druge godine novinarstva na Sveučilištu u Mostaru prerastao je u inicijativu kojom traže pravo glasa za starije od 16 godina. Nakon što su iz projekta ‘Sposobni odabrati sa 16’ dobili ocjenu, nastavili su s radom i nadaju se da će njihova inicijativa uroditi plodom.

www.facebook.com

Student druge godine novinarstva na Filozofskom fakultetu u Mostaru Krešimir Milić s još osam kolega sudjelovao je na projektu Sposobni odabrati sa 16′ koji je prerastao u inicijativu. Navedenu grupu čine studenti iz Hrvatske koji se nakon studija planiraju vratiti u svoju državu, stoga su i nakon dobivene ocjene iz kolegija Politika i internet odlučili nastaviti s inicijativom kojom se nadaju promijeniti dosadašnji zakon.

Izdvojeni članak

Inicijativa mladića: ‘Mi ne želimo zatvarati oči pred nasiljem! Želimo ga zaustaviti!’

‘Sposobni odabrati sa 16’

Profesor Politike i interneta zadao je svojim studentima tri teme na osnovu kojih su trebali pokrenuti projekt – pravo glasovanja sa 16 godina, zabrana glasovanja mlađima od 21 godinu i zabrana korištenja društvenih mreža mlađima od 16.

– Izabrali smo prvu temu jer svi dijelimo mišljenje da su maloljetnici sa 16 godina sposobni sami izabrati koju političku opciju podržavaju, rekao nam je Milić, koordinator inicijative koji je ujedno zadužen i za vođenje Facebook stranice.

Dodao je kako je voditelj inicijative ‘Sposobni odabrati sa 16’ njegov kolega Vinko Barić te da se referiraju i odnose na Hrvatsku. Razlog tomu je što od nadležnih institucija iz BiH nisu dobili nikakav odgovor, a svakako se svi planiraju vratiti u Hrvatsku po završetku fakulteta.

Izdvojeni članak

Studenti EFZG-a pokrenuli projekt kojim pomažu ugroženim društvenim skupinama

‘Želim sam odlučivati o svojoj budućnosti’

– Imamo potporu GONG-a, a kolege s godine koji su radili druge projekte nakon ocjenjivanja su se priključili našoj inicijativi, istaknuo je koordinator Milić. Nastavio je kako postoje naznake da će od nekih fakulteta dobiti financijska sredstva, a u planu imaju provesti ankete u srednjim školama kako bi doznali što o uvođenju prava glasa misle oni kojih se to direktno tiče.

Milić je dodao kako na ovaj način žele pokrenuti aktivizam među mladima te prekinuti stereotipe da većina glasača bira tko će im voditi državu pod nagovorom ili utjecajem većine u društvu.

– Vjerujemo da će naša inicijativa uroditi plodom i otvoreni smo za suradnju sa svima koji pokažu interes da rade s nama, rekao nam je koordinator inicijative ‘Sposobni odabrati sa 16’.

Članovi ove inicijative ne pripadaju nijednoj političkoj opciji, a tvrde da se neće opredijeliti niti u budućnosti. Kako Milić otkriva, kad su provodili interna istraživanja među srednjoškolcima za potrebe projekta, uvidjeli su da mnogi priželjkuju mogućnost glasovanja, ali i to da po tom pitanju skoro nema razlike između 16-godišnjaka i onih koji su netom postali punoljetni.

Za cover na Facebook stranici prvotno projekta, zatim inicijative pokretači su izabrali riječi 16-godišnjeg I.M. – Želim odlučivati o svojoj budućnosti!, a studenti se nadaju da će mu svojim naporima upravo to i omogućiti.