Pretraga

Studenti koji ne žive u mjestu prebivališta jednostavno mogu promijeniti svoje biračko mjesto za EU izbore

A- A+

Europski izbori u Hrvatskoj se održavaju 26. svibnja. Građani biraju zastupnike koji će ući u europski parlament, a pravo glasa ostvaruje se na biračkim mjestima. Svi studenti (ali i drugi građani) koji se neće nalaziti u mjestu prebivališta na dan izbora, do 15. svibnja mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Screenshot: YouTube: euronews

Ako recimo studirate u Zagrebu, ali inače niste iz glavnog grada, a želite glasati na europskim izborima 26. svibnja, bez brige. Putem sustava e-građani svi studenti koji se nalaze izvan mjesta prebivališta mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis za glasovanje izvan mjesta prebivališta. Prijavu je potrebno podnijeti najkasnije do 15. svibnja. 

Izdvojeni članak

Studenti nam otkrili zašto će glasati na ovim europskim izborima

Samo nekoliko klikova mišem dovoljno je za podnošenje spomenutog zahtjeva. Svi studenti putem svojeg AAI identiteta mogu se prijaviti u sustav e-građani. Usluga koja je potrebna u ovom slučaju jest “Registar birača – e-Privremeni upis” koji se može pronaći u tražilici koja se pojavi otvaranjem dostupnih e-usluga.

Sve što je potrebno upisati jest država, županija grad i adresa na kojoj ćete se nalaziti na dan izbora. Nakon podnošenja zahtjeva vrlo brzo trebao bi vam doći mail u Osobni korisnički pretinac u sustavu e-građani u kojem vas Ministarstvo uprave obavještava o uspješno riješenom zahtjevu, a detaljne informacije o biračkom mjestu moći ćete pronaći na ovom linku, ali tek nakon što se ona odrede.

Registracija u sustav e-građani

Ako do sada niste koristili sustav e-građani, registracija je jednostavna. Klikom na ‘Kreiraj Osobni korisnički pretinac’ i prihvaćanjem uvjeta korištenja kreira se vaš Osobni korisnički pretinac.
Nakon uspješnog kreiranja Osobnog korisničkog pretinca, svaki sljedeći put prijavljujete se klikom na  ‘Prijavite se‘, pri čemu vas sustav preusmjerava na NIAS gdje vam se nudi lista vjerodajnica kojom je moguće izvršiti prijavu u ‘Osobni korisnički pretinac’. Studenti se mogu prijaviti sa svojim AAI identitetom.

Osobni korisnički pretinac dostupan je i kao aplikacija za mobilne uređaje na platformama AndroidiOS (za iPhone i iPad) te Windows Phone.

___________________________________

Izbori za Europski parlament održavaju se 26. svibnja 2019. Iskoristite svoje glasačko pravo i ispunite svoju građansku dužnost te izađite na izbore. #ovajputglasam #izboriEU2019