Pretraga

Studenti PMF-a ne žele predavati: Hrvatskoj prijeti nestašica profesora fizike

A- A+

Osnovnim i srednjim školama prijeti nestašica profesora fizike, zbog čega pojedini ravnatelji upozoravaju na trenutno stanje u našem školstvu. Naime, najvećem broju studenata zagrebačkog PMF-a ili tehničkih studija nije ni na kraj pameti nakon diplomiranja zaposliti se u nekoj od škola kao profesor ili nastavnik. S obzirom da se radi o fakultetima koji su na glasu kao zahtjevniji, mnogi studenti dijele mišljenje da im se ne isplati nakon pet godina studiranja prihvatiti ‘mizerno plaćeni posao običnog profesora fizike’.

Rijetko koji student po završetku PMF-a, FER-a ili FSB-a poželi predavati u školi kao profesor fizike, pogotovo ako je riječ o osnovnoj školi. S obzirom da su spomenuti fakulteti na glasu kao zahtjevniji, a među mladima vlada mišljenje kako su prosvjetari mediokritetni i nedovoljno plaćeni, shvatljivo je zašto hrvatskim školama prijeti nestašica profesora i nastavnika fizike.

Izdvojeni članak

Kako studenti opisuju profesore

Prijeti nestašica profesora i nastavnika fizike

– Začudo, u školi imam profesora fizike, sa završenim PMF-om. Inače je to u većini škola veliki problem, jer više nitko ne želi ići u Zagreb studirati na PMF-u i onda planirati zaposlenje u osnovnoj školi. Mi u Lišanima imamo profesora matematike i fizike sa završenim PMF-om jer smo područje od posebne državne skrbi, pa je za javljanje na natječaj vjerojatno bila odlučujuća značajno veća plaća nego u drugim osnovnim školama , izjavio je Bore Savić, ravnatelj Osnovne škole ‘Ivan Goran Kovačić’ u Lišanima Ostrovičkim za Slobodnu Dalmaciju.

Međutim, sve je veći broj škola u kojima matematiku i fiziku zbog manjka kadra predaju nestručne osobe, a ravnatelji istih dugi niz godina upozoravaju na taj problem.

Izdvojeni članak

Najbolji na maturi: ‘Ispit iz fizike je najlakši na maturi’

‘Ne pada mi na pamet predavati u školi’

S obzirom na cjelokupno stanje u državi i broju nezaposlenih na HZZ-u, fizičari se nalaze u posve prihvatljivoj poziciji. Prema izvješću napravljenom za prosinac 2012. godine na burzi rada se našlo svega nekoliko nezaposlenih profesora fizike. Među onima koji traže posao u prosvjeti u navedenom razdoblju nalazilo se sedam nastavnika, pet učitelja i 23 profesora fizike. No u kategoriji sveučilišnih asistenata i predavača nije bio niti jedan nezaposleni Hrvat.

Uzevši u obzir navedene podatke, kontaktirali smo nekoliko studenata kako bi doznali zbog čega zaziru od radnih mjesta u našim školama.

– Ne pada mi na pamet predavati u školi. Tada bi ispalo da sam uzalud potratio pet godina mučenja sa zahtjevnim gradivom i teškim ispitima i završio u razredu među djecom koja u toj dobi još uvijek ne cijene nastavnički posao. Plaća je svedena na minimum, dosta se živaca potroši, a za što? Da me svrstavaju u mediokritetne prosvjetare koji žive na prosjačkom štapu?, istaknuo je student zagrebačkog PMF-a na fizičkom odsjeku Kristijan.

Izdvojeni članak

Profesor kemije i biologije pred razredom priznao da je gej pa od učenika doživljava brojne neugodnosti

Studentima tehničkih fakulteta predavanje ne dolazi u obzir

Kolege s tehničkih fakulteta dijele slično mišljenje kao i većina PMF-ovaca. Matea je upisala FSB te nam je otkrila da joj ne dolazi u obzir mizerno plaćeni posao običnog profesora fizike. Smatra da sa svojim fakultetom zaslužuje bolju plaću i cjenjenije radno mjesto. Također je istaknula da po njoj nitko tko završi neki tehnički fakultet ne bi trebao razmišljati o predavanju u osnovnoj ili srednjoj školi, osim ako se baš nađe u situaciji da ne može naći posao pa tu ponudu prihvati kao privremeno rješenje.

– Znam da je na burzi vrlo malo nezaposlenih profesora fizike i da su jako traženi u cijeloj zemlji, ali isto tako kad završim FER neću ‘grijati stolicu’ na zavodu za zapošljavanje. Apsurdno mi je uopće o tome govoriti, kad sam uvjeren da nikad neću postati profesor. Da sam to htio, upisao bi neki lakši fakultet na kojemu ne bih morao istrošiti ovoliko živaca i zadovoljiti se zvanjem profesorčića, zaključio je FER-ovac Josip.