Pretraga

Profesor kemije i biologije pred razredom priznao da je gej pa od učenika doživljava brojne neugodnosti

A- A+

Profesor biologije i kemije u frankfurtskoj gimnaziji Alexander Lötz priznao je otvoreno svojim učenicima da je homoseksualac, zbog čega je doživio brojne neugodnosti. U njemačkim školama se radije šuti o seksualnoj orijentaciji, zbog toga su Lötzu ostali zaposlenici tvrdili kako je sam kriv za situaciju u kojoj se našao. Naime, svega desetak posto profesora u školi priznaje da su gej, a spomenuti gimnazijski profesor istaknuo je kako su njegovo priznanje u razredu iznudile brojne uvrede na račun ‘pedera’.

http://www.dw.de

Dok je kod nas Damir Hršak s Metalurškog fakulteta u Zagrebu prvi profesor koji je javno priznao da je homoseksualac, u Njemačkoj svega 10-ak posto profesora u školi otkriva svoju seksualnu orijentaciju. Profesor biologije i kemije u jednoj frankfurtskoj gimnaziji Alexander Lötz, odlučio se priznati svojim učenicima da je gej, zbog čega je doživio brojne neugodne situacije, piše Deutsche Welle.

Izdvojeni članak

Profesor i kandidat za Europski parlament: Ponosim se svojim LGBT aktivizmom


Zakonom zabranjeno bilo da profesori priznaju svoju homoseksualnost

– Još je 1974. otpušten jedan kolega homoseksualac, zbog toga što je otvoreno priznao svoje seksualne skolonosti, priča umirovljeni nastavnik iz Berlina Detlef Mücke za Deutsche Welle. Nakon toga umirovljeni profesor je zajedno s roditeljima i učenicima demonstrirao za omiljenog kolegu za kojeg su se na kraju uspjeli izboriti te je vraćen na posao. U Njemačkoj nastavnici sve do 1969. nisu smjeli javno govoriti o svojoj seksualnoj orijentaciji jer je to bilo zakonom zabranjeno.

Biti homoseksualac i predavati normalno u školi, još uvijek je nemoguće

Profesor biologije i kemije otvoreno je pred jednim razredom rekao o svojim seksualnim sklonostima potaknut činjenicom da pojam homoseksualnosti učenici često koriste u uvredljivom kontekstu. – Tu su
sve sami pederi, uzviknuo je jedan od učenika, nakon čega je Lötz objasnio da mu se ta rečenica nije svidjela, jer se i sam osjeća pogođenim.

S obzirom da Lötzovo priznanje nisu svi srednjoškolci objeručke prihvatili te se profesor suočava s brojnim uvredama i pogrdnim dobacivanjima, ostali zapolenici u toj gimnaziji su mu rekli da je sam kriv. Naime, u njemačkim se školama još uvijek radije šuti o homoseksualnoj orijentaciji i dok 90 posto profesora to privatno priznaje, svega desetak posto istu stvar napravi u obrazovnoj instituciji u kojoj su zaposleni. Najčešće šute zbog straha kako će njihovi učenici reagirati.

Pritisak veći na učenicima, nego na profesorima

Iz ormara je izašao i Björn Kiefer, nastavnik iz Bergisch Gladbacha kraj Kölna, koji se zalagao da njegova škola postane ‘škola raznolikosti’, što se ostvarilo čak uz podršku pokrajinskog ministarstva. Stoga se u spomenutj obrazovnoj instituciji predaje o homoseksualnosti na svim satovima na kojima se govori o politici.

Glavni grad Njemačke otišao je korak dalje. Naime, u Berlinu je predviđeno da na svakoj školi bude zaposlen specijalist za ‘seksualnu raznolikost’. Berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit je i sam homoseksualac te aktivno pomaže ovaj akcijski plan. Međutim, nije u svim pokrajinama ista situacija.

Alexander Lötz smatra da treba mijenajati obuku nastavnika, ali i udžbenike. Primjerice na nastavi biologije govori se isključivo o heteroseksulanosti zbog čega se čini da postoji samo jedna seksualna norma, po kojoj se sve drugo ravna. Kiefer je, naime, prije dvije godine svojim učenicima rekao istinu o sebi, a nije doživio to da neki učenik priznao da je homoseksualac, što profesor obrazlaže pritiskom koji je na učenike veći nego na nastavnike.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap