Pretraga

Studentica ekonomije prvi se put natjecala na Europskim sveučilišnim igrama i osvojila srebro i broncu

A- A+

Studentica ekonomije, Lucija Bakalar ove je godine prvi put sudjelovala na Europskim sveučilišnim igrama gdje su naši studenti uvjerljivo pomeli konkurenciju i osvojili najviše medalja. Lucija se natjecala u dvije discipline kickboxinga i osvojila čak dvije medalje – srebro i broncu. Otkrila nam je kako se pripremala za igre, ali i vidi li se u tom sportu u budućnosti.

Foto: Lucija Bakalar, privatna arhiva

Lucija Bakalar iz Poljske se vratila ne s jednom, nego s čak dvije medalje, srebrom i broncom koje je osvojila na Europskim sveučilišnim igrama. Inače je iz Slunja, trenutno studira ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer računovodstvo i financije, a kickboxingom se bavi od kada je bila dijete.

– Ovo mi je prva godina da sudjelujem u ESI-u i bilo je stvarno divno iskustvo i veselim se nekom ponovnom susretu. Kickboxing treniram od svoje osme godine dakle već 12 godina, a voljela bih uvijek imati neki doticaj sa sportom i ako bi mi se doista pružila neka dobra prilika za budućnost, zašto ne, govori nam Lucija.

Svoj rezultat na Sveučilišnim igrama smatra jednim od svojih najvećih uspjeha u sportskoj karijeri

Dvije medalje je osvojila zahvaljujući što se natjecala u dvije discipline, dok se inače natječe u čak tri discipline.

– Prva disciplina se zove point fighting u njoj sam izborila finale i osvojila srebrnu medalju u poprilično napetoj borbi do samoga kraja. Druga disciplina se zove kick light i u njoj sam osvojila brončanu medalju. Dakle kickboxing kao sport se dijeli na sedam disciplina od kojih su dvije proglašene kao olimpijske i to su point fighting i kick light, objašnjava Lucija.

Njen rezultat, kojega smatra jednim od svojih najvećih uspjeha u sportskoj karijeri, nije došao sam od sebe. Za igre se pripremala mjesec dana i trenirala dva puta u danu.

– Pripremala sam se s mojom dugogodišnjom prijateljicom iz kluba, Ivom Vukošić koja je također sudjelovala na Sveučilišnim igrama i osvojila brončanu medalju, ali konstantno sam trenirala kroz cijelu godinu pa bi se i to moglo smatrati kao neki vid pripreme. Tamo smo bili sedam dana i mogu reći da je atmosfera stvarno bila odlična. Bili smo si međusobno velika podrška bodrili se i stvarno imali jedno kvalitetno druženje. Pogotovo moram istaknuti ceremoniju otvorenja kada smo po mom mišljenju, a i mišljenju većine bili najveseliji i svojom pjesmom i veseljem još dodatno uveličali, ispričala je Lucija.

‘Bavljenje sportom u ranoj dobi trebalo bi biti neizostavano zbog stvaranja zdravih navika’

Studenti Sveučilišta u Zagrebu osvojili su najviše medalja na igrama koje su trajale mjesec dana pa nije bilo velikog zajedničkog slavlja na putu prema Hrvatskoj.

– Nisu svi sportovi jednako trajali pa nismo svi skupa imali priliku proslaviti u Hrvatskoj, ali u Poljskoj smo zato pjesmom i navijanjem proslavili svaku medalju, ističe Lucija.

Kickboxing kao sport u Hrvatskoj postaje sve atraktivniji, tvrdi Lucija, jer se uključuje sve više mladih što smatra pozitivnim zbog zdravstvenih i društvenih razloga.

– Bavljenje bilo kojim sportom u ranoj dobi mislim da bi trebao biti neki neizostavni dio zbog stvaranja zdravih navika za budućnost i samog odrastanja. Također mnoga divna prijateljstva se sklope na treninzima i natjecanjima. Mladi koji se bave kickboxingom također imaju priliku proputovati svijet na velikim natjecanjima i steći nova iskustva. Mislim da će kickboxing postati sve popularniji u Hrvatskoj u nekom skorijem periodu, pogotovo jer smo sada i olimpijski sport. Iako su kickboxing borci jedni od najboljih u svijetu u svojim kategorijama smatram da nema dovoljne financijske podrške i da ima još puno neiskorištenog potencijala, poručila je Lucija.