Pretraga

Studentica telefonskim pozivom spriječila rušenje kultne građevine u centru NY

A- A+

Diane Hartley je studentica arhitekture koja je prije 37 godina telefonskim pozivom spriječila golemu katastrofu u centru New Yorka.

Gotovo 60 katova visoki neboder Citigroup kultna je građevina na njujorkškom Manhattanu. Iako je ovo neobično zdanje s kosim krovom završeno još davne 1977. tek su nedavno objavljeni senzacionalni detalji koji u prvi plan stavljaju nepoznatu studenticu arhitekture Diane Hartley.

Naime, djevojka je revnošću i znanjem spasila od urušavanja tada sedmu najvišu zgradu na svijetu, ali spriječila možda i katastrofu širih razmjera.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Student arhitekture dizajnirao savršenu studentsku sobu od tek 6,9 kvadratnih metara

O čemu je zapravo riječ? Citigroup je jednistvena građevina koja je građena oko crkve svetog Petra te počiva na stupovima, a natkriljuje je kosi krov. Stupovi su prema projektu trebali biti na sredini, a ne na rubovima. Užasna projektantska pogreška prošla bi ne zapaženo da revna buduća arhitektica Diane Hartley nije uzela stvari u svoje ruke i nazvala odgovorne kako bi ih upozorila.

U početku je naišla no otpor no projekt je ipak prekontroliran te je kardinalna greška uklonjena na vrijeme.
Da Diane nije upozorila na pogrešku kolosalno zdanje Citigroupa bi se vjerojatno urušilo u slučaju uragana ili jače oluje. Kako je u centru New Yorka gradnja gusta kolaps spomenute građevine bi pokrenuo domino efekt s katastrofalnim posljedicama na područje oko Central Parka.