Pretraga

Studentica teologije ide u zatvor zbog domoljubnih stihova na Banskim dvorima

A- A+

Studentica teologije u Splitu Kristina Ćurković, domoljubna je aktivistica koja je u svojim nedavnim akcijama zaradila i novčanu kaznu, koju odbija platiti pod cijenu zatvora. Naime ona je na Markovu trgu na adresi na kojoj radnim danima obitavaju premijer i njegovi ministri, čekićem i čavlima prikucala papirić s domoljubnim stihovima. ‘Stijeg što drži
ta smrznuta ruka
i za njega gine,
po tome stijegu danas gaze,
i tuđe boje izdajnici viju,
umjesto da Trobojnicu paze’,
početni je dio stihova kažnjenih 1 200 kuna.

Izvor: Facebook profil Kristine Ćurković

Domoljubna aktivistica i studentica teologije Kristina Ćurković mogla bi otići u zatvor, ukoliko ne plati prekršajnu kaznu od 1 200 kuna. Naime ova djevojka je nedavno na vrata Banskih dvora pribila papir na kojem je napisala budnicu u kojoj poziva na čuvanje Trobojnice i poštivanje poginulih branitelja.

Kaznu od 1 200 kuna ne namjerava platiti

– Nije stvar u novcu, nego u principu! Vodite me zatvor, ja vam kaznu neću platiti!, poručila je Kristina organima reda, piše Slobodna Dalmacija. Zgodna Hercegovka na svom Facebook profilu otvoreno veliča NDH, a posebno je boli ‘genocid na Hrvatima od 1945. do 1995’. U javnosti se prvi put pojavila kada je u društvu kolegice Anite Barišić, jajima gađala HDZ-ovce na njihovom stranačkom skupu u Omišu.

‘Ovo vam je za Purdu, ovo vam je za škverove, a ovo za propale firme, uzvikivale su tada ove dvije djevojke dok su bacale jaja, a omiški izaslanici HDZ-a su se istovremeno crvenjeli natjecajući se tko će obrisati cipele i odijela Branku Bačiću i Duji Marasoviću.

Izdvojeni članak

Predsjednik udruge ‘Volim Hrvatsku’: Hrvatski studenti gube puno, a ne dobivaju ništa što nisu imali’

Napravila performans i kontra EU-a

Kristina je oštri protivnik Europske unije, te je svoj gnjev prema ovoj zajednici zemalja iskazala ispred Banovine u Splitu, napravivši još jedan performans. Ona je donijela ljestve, popela se uz njih te skinula zastavu Europske unije i na isto mjesto izvjesila zastavu Hrvatske. Sama je potom pozvala policiju, a postupak oko ovog akta još uvijek je u tijeku.

Kristina unatoč postupcima koji se protiv nje i dalje je ažurna u svom aktivizmu. Trenutačno je angažirana u Stožeru za obranu hrvatskoga Vukovara, kojeg ‘brani’ od uvođenja ćirilice.

Je li Kristinin aktivizam domoljublje, ksenofobija, mržnja ili nešto deseto procijenite sami, a evo stihova koje je nalijepila na Banske dvore, time zaradivši globu od 1 200 kuna.

Stijeg što drži

ta smrznuta ruka

i za njega gine,

po tome stijegu danas gaze,

i tuđe boje izdajnici viju,

umjesto da Trobojnicu paze.

Dok čekaju dan sudnji

ona pokriva junake

koji su za bližnjeg krv dali

i Hrvatima se zvali.

A tebi što slušaš ovu zbilju

razmisli o istini ovoj

dok slobode imaš u izobilju:

tko je za tebe borio boj?

Za tvoj jezik i za tvoje boje,

tvoj narod je štitom srcem stao,

da bi danas ovo bilo tvoje,

da bi se i ti Hrvatom zvao.