Pretraga

Šustar o prosvjedu: ‘Hajmo feštu odraditi i vratiti se u klupe’

A- A+

Predsjednica Grabar Kitarović jučer je, a uoči najavljivanih prosvjeda podrške kurikularnoj reformi, sazvala sastanak na kojem su sudjelovali ministar Šustar i Boris Jokić. Šustar je ustvrdio kako reforma ide dalje, a očekivani je prosvjed nazvao ‘feštom’, dok je Jokić kazao kako se proces zaustavlja ako struka ne ostane ispred politike. Danas je Šustar za N1 rekao kako ne namjerava dati ostavku, a na ‘fešti’ ipak neće sudjelovati.

Screenshot: N1

Jučer, samo dan prije održavanja najavljivanih prosvjeda podrške obrazovnoj reformi, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na sastanak pozvala voditelja ekspertne radne skupine Borisa Jokića i ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Predraga Šustara. Tema razgovora bila je daljnji nastavak rada ekspertne skupine na provođenju Cjelovite kurikularne reforme, a predsjednica se ponadala ako će se u konstruktivnom dijalogu pronaći najbolje rješenje za ovu reformu.

Izdvojeni članak

Toni Milun: Bitno je da mladi podrže reformu kurikuluma i izađu na prosvjed

Reforma ide dalje

Voditelj ekspertne radne skupine Boris Jokić nakon sastanka je potvrdio kako ostaje pri svojoj odluci kojom je zatražio razrješenje s pozicije. Ovaj sastanak je kaže dobro otvaranje dijaloga oko pitanja ove reforme.

– Dokumenti su skloni doradi, nisu savršeni, ako treba uključiti i druge ljude i pogledati dokumente, na to smo spremni. Ono na što nismo spremni i na čemu inzistiramo jest odmicanje politikantstva od obrazovanja. Političke stranke različitih veličina žele iskoristiti ovaj proces. Ovo nije njihov proces, ovo je proces učitelja, nastavnika, fakulteta, teta iz vrtića i drugih, kazao je Jokić.

Svim strankama poručio je da ne svojataju proces, jer se radi o nacionalnom interesu te kako bi struka uvijek trebala biti ispred politike, a koliko to ne bude slučaj, proces se neće moći nastaviti.

Ministar Šustar nakon održanog je sastanka kazao kako reforma ide dalje, a čitav proces mora se vratiti tamo gdje mu je mjesto – u institucije hrvatskog društva koje bi time trebale biti ojačane. Prosvjed nezadovoljnih hrvatskih građana nazvao je feštom.

– Radi se o nečemu što je nježno, blago, a to su naša djeca i obitelji. Nikakva uznemiravanja javnosti nisu potrebna. Ja bih proglasio našu podršku feštom u kojoj treba uživati i ni na koji način manipulirati onim što je najnježnije u našem društvu, kazao je Šustar.

Izdvojeni članak

Provjerite kakvo vas vrijeme očekuje tijekom sutrašnjeg prosvjeda

Šustar ne dolazi na ‘feštu’

Međutim, iako Šustar tvrdi da se raduje ovoj ‘fešti’, danas je kazao kako se na njoj ne namjerava pojaviti, piše N1.

– Nažalost, imam druge obaveze, pratit ću naravno, ali moram odraditi obaveze. Vjerujem da će biti tu svi dionici u procesu, a ključna poruka je da smo obrazovanje stavili na mjesto koje mu pripada. No, nakon fešte ostaje da radimo, vremena je malo. Pozivam sve da se prosvjed, fešta, podrška reformi napravi u građanskim okvirima, da to bude lijepo, da poruke budu pozitivne, da ne bude ispada, radi se o našoj djeci, rekao je Šustar za N1.

Dodaje i naglašava kako mu zbog trenutnih događaja ne pada na pamet dati ostavku, a volio bi da Boris Jokić odustane od traženja razrješenja.

– Posao treba odraditi, ni Boris ni Predrag ni bilo tko nisu ključni, nego reforma, hajmo feštu odraditi i vratiti se u klupe. Novac je osiguran i čeka nas u EU fondovima. Malo je vremena, ali uz malo dobre volje možemo to odraditi i već krenuti od iduće školske godine, kazao je Šustar za N1.

Izdvojeni članak

Preko 400 studenata i profesora psihologije potpisom dali podršku za nastavak obrazovne reforme

Budak: Nisam siguran da sastanak kod predsjednice nije bio samo zbog prosvjeda

Uoči današnjeg prosvjeda u radijskoj emisiji ‘U mreži prvog’ gostovali su Neven Budak, predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, Kristina Pavlović, predsjednica udruge Grozd i čelnik školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

Budak je pohvalio inicijativu predsjednice za smirivanjem strasti u obrazovanju, ali i dodao kako nije siguran da razlog sastanka nije samo današnji prosvjed.

Stipić smatra da bi jedino ozbiljno rješenje bio ozbiljan sastanak s predstavnicima Vlade, a neformalan sastanak predsjednice s ministrom Šustarom i Borisom Jokićem vidi kao pokušaj stvaranja zbunjenosti i miniranja najavljenog prosvjeda.
 

Više o kurikuluarnoj reformi pročitajte ovdje:

[Kurikulum] Hrvatski jezik u školama trebao bi postati interaktivniji i zabavniji

[KURIKULUM] Matematika je omraženi predmet jer većina učenika ne vidi njenu svrhu

[Kurikulum] Udžbenici engleskog odgovarat će potrebama i željama učenika

[Kurikulum] PiG će razvijati vještine za informirano, odgovorno i aktivno sudjelovanje u javnom životu

[Kurikulum] Kroz nastavu iz Fizike učenici će raditi brojne eksperimente, pokuse i istraživanja

Novim Kurikulumom se u strukovne škole uvode sektori i podsektori zanimanja

Reformom kurikuluma gimnazije postaju kvalitetnija osnova za život

Sloboda za učenike: Sami će birati 14 sati predmeta tjedno

Copy link
Powered by Social Snap