Pretraga

Toni Milun: Bitno je da mladi podrže reformu kurikuluma i izađu na prosvjed

A- A+

Kulminacija nezadovoljstva pretočena u 35.000 potpisa podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi dogodit će se sutra u 18 sati na prosvjedima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Korčuli te drugim gradovima u Hrvatskoj, ali i svijetu. Najavljeni su tako prosvjedi u Šangaju, Londonu, Parizu i Berlinu, a grupa hrvatskih građana u Kataru organizirat će mali prosvjed u jednom stanu, s obzirom na to da javni prosvjedi nisu dopušteni. Razgovarali smo s jednim od govornika na sutrašnjem prosvjedu u Zagrebu, poznatim profesorom matematike Tonijem Milunom.

screenshot Toni Milun

Problemi s Cjelovitom kurikularnom reformom započeli su i s prethodnom Vladom koja nije osigurala dovoljnu administrativnu potporu projekta, a Neven Budak koji je voditelj Strategije obrazovanje istaknuo je na press konferenciji kako su brojni dijelovi Strategije zapostavljeni već duže vrijeme. Posljednji problem nastao je kada je saborski Odbor za obrazovanje predložio da se Ekspertna skupina proširi za 10 novih članova na što je ekspertni tim na čelu s Borisom Jokićem tražio razrješenje od ministra Predraga Šustara.

2020. će puno poslova preuzeti roboti koji će biti precizniji i jeftiniji

Na sutrašnjem prosvjedu pjevat će Hladno pivo i mješoviti zbor studenata ‘Obraz’. U ime Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske govorit će predsjednik Karlo Horvat nakon čega će na pozornicu doći profesorice Ida Loher i Ana Hinić. Roditelje će predstavljati Ivana Kekin, a u ime organizatora prosvjeda koja stoji iza inicijativa Hrvatska može bolje govorit će Sanja Šprem, Nikola Baketa, Darko Šeparić i Eli Pijaca Plavšić. Razgovarali smo s profesorom Tonijem Milunom koji je poznat po svojem YouTube kanalu kroz koji promiče matematiku, a isto tako voditelj je emisije Financijalac na HRT-u.

– Ovo stoljeće je stoljeće najvećih promjena u povijesti čovječanstva. Vidimo da se brojna zanimanja ukidaju, ali se istovremeno stvaraju nova, mnogo zanimljivija. Tržište rada se tako brzo mijenja da top 10 zanimanja iz 2010. godine uopće nisu postojala svega nekoliko godina ranije. Istovremeno se naš sustav školovanja nije mijenjao više od 30 godina. Nije ni čudo da stopa nezaposlenih mladih u Hrvatskoj iznosi oko 50%, jer ih obrazujemo za zanimanja koja izumiru i ne učimo ih razmišljati. S druge strane znam za slučajeve informatičkih poduzeća koja traže mlade programere i osobe informatičkih znanja, ali takvih nema na zavodu za zapošljavanje, rekao je profesor Milun.

Objašnjava kako zaposlenici u 2020. neće biti osobe koje će udarati štambilje ili raditi neke druge jednostavne manualne poslove. To će raditi roboti, koji će biti jeftiniji i precizniji. A poduzeća će zapošljavati osobe koje imaju informatička znanja, koje znaju rješavati problemske zadatke i imaju razvijen kritički način mišljenja. A upravo na to je stavljen naglasak nove cjelovite kurikularne reforme.

Izdvojeni članak

Reformu kurikuluma je nemoguće eksperimentalno pokrenuti najesen u školama

Bitno je da mladi podrže reformu koja će im donijeti veću kreativnost i izađu na prosvjed

– Ovakvim dosadašnjim sustavom obrazovanja njegujemo štrebanje, a ne prepoznajemo potencijale mladih kreativaca. Moj poznanik je nedavno zaposlio osobu koja još uvijek studira i ima ispodprosječne ocjene i iz matematike jedva prolazi ispite. Taj student se na poslu pokazao kao najbolji za rješavanje kompleksnih problema, uglavnom vezanih uz matematiku. Naš sustav je nažalost dozvolio da potencijal tog studenta ostane neprepoznat tijekom školovanja.

Peticiju podršku prosvjedu dosad je potpisalo gotovo 35.000 ljudi, a profesor Milun smatra kako je bitno da se u cijeli proces više uključe mlade te da izađu sutra na prosvjed.

– Naši mladi su vrlo kreativni, ali ih dosadašnji strogi sustav školovanja ubija. Ova kurikularna reforma ide u smjeru koji je nužno potreban: daje veći naglasak na kreativnost, primjenu naučenog gradiva u svakodnevnom životu i razvijanje kritičkog stava. Zato je bitno da i mladi ljudi podrže ove reforme i izađu sutra na prosvjed, rekao je Toni Milun.

Više o kurikuluarnoj reformi pročitajte ovdje:

[Kurikulum] Hrvatski jezik u školama trebao bi postati interaktivniji i zabavniji

[KURIKULUM] Matematika je omraženi predmet jer većina učenika ne vidi njenu svrhu

[Kurikulum] Udžbenici engleskog odgovarat će potrebama i željama učenika

[Kurikulum] PiG će razvijati vještine za informirano, odgovorno i aktivno sudjelovanje u javnom životu

[Kurikulum] Kroz nastavu iz Fizike učenici će raditi brojne eksperimente, pokuse i istraživanja

Novim Kurikulumom se u strukovne škole uvode sektori i podsektori zanimanja

Reformom kurikuluma gimnazije postaju kvalitetnija osnova za život

Sloboda za učenike: Sami će birati 14 sati predmeta tjedno