Pretraga

Svaki deseti prvašić ima povišeni kolesterol: Više od stotinu djece zbog toga trčalo u centru Zagreba

A- A+

Više od stotinu djece trčalo je ovog vikenda na glavnom trgu u centru Zagreba povodom javnozdravstveno – edukativne kampanje ‘Znaš li svoj broj?’. Radi se o nacionalnoj kampanji koja ima za cilj povećati svjesnost o problemu kolesterola. Istraživanje provedeno prošle godine pokazalo je kako 10 posto prvašića u Hrvatskoj ima povišeni kolesterol, a u utrci se djeci nije mjerilo vrijeme, već je bilo važno da svi završe utrku i podsjete se koliko je zdravlje važno.

dječje noge kako trče od kamere

Foto: Canva

Preko 60 posto populacije ima kolesterol viši nego što je preporučeno, a prošlogodišnje istraživanje koje je provedeno u sklopu sistematskog pregleda pokazalo je kako čak 10 posto prvašića ima povišeni kolesterol. Upravo je zato, kako bi podigli svijest o kolesterolu, ovog vikenda više od stotinu djece trčalo i to na glavnom zagrebačkom trgu. Start je bio točno u podne na Trgu bana Josipa Jelačića, a vrijeme se djeci nije mjerilo jer nije bilo bitno pobijediti, već sudjelovati i poslati poruku.

– Svjesni činjenice da su povišene masnoće velik javnozdravstveni i neprepoznat problem pokrenuta je javnozdravstveno – edukativna kampanja ‘Znaš li svoj broj?’ na inicijativu Hrvatskog društva za aterosklerozu Hrvatskog liječničkog zbora, a kojoj se Grad Zagreb na poziv na suradnju rado pridružio, stoji na stranicama Grada Zagreba.

Osim što su djeca trčala, u planu je i Nacionalni plan za borbu protiv kardiovaskularnih bolesti koji će uključivati niz preventivnih mjera  o zdravim životnim navikama i izbjegavanju rizičnih čimbenika i ponašanja. Tako će se u sklopu kampanje ‘Znaš li svoj broj?’ i koja traje do 15. svibnja ove godine u Zagrebu pojaviti razni plakati, a 4. svibnja organizirat će se i javnozdravstvena akcije na Trgu Petra Preradovića tijekom koje će zainteresirani građani moći, uz savjetovanje sa stručnjacima, izmjeriti šećer u krvi, krvni tlak i ukupni kolesterol.