Pretraga

Objavljeni alarmantni podaci: Deset posto prvašića u Hrvatskoj ima povišen kolesterol, evo što kažu stručnjaci

Od 32.297 prvašića za koje postoje podaci, 10,5 posto njih ima povišenu vrijednost ukupnog kolesterola, a 1,4 posto ima visoku vrijednost ukupnog kolesterola. Najnoviji su to podaci sistematskih pregleda prvašića koji su nedavno sjeli u školske klupe. Kako su nam rekli iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, povišeni kolesterol kod učenika ne odgađa početak školovanja, a takve učenike školski liječnik šalje na obradu kod pedijatra. Novi Nacionalni plan za suzbijanje kardiovaskularnih bolesti trebao bi naglasiti preventivne programe usvajanjem zdravih životnih navika od najranije dobi.

liječnica doktorica

Liječnica | foto: Pexels; Thirdman

Čak 10,5 posto prvašića ima povišen kolesterol između 5,1 i 6,0 mmol/L, a kod njih 1,4 posto vrijednost je visoka, odnosno jednaka ili viša od 6,1 mmol/L. Najnoviji su to podaci sistematskih pregleda prvašića koji su u klupe sjeli ove školske godine. Sistematski pregled i nalaz ukupnog kolesterola ima 80,7 posto učenika jer dijelu učenika nije određivan kolesterol.

‘Za očekivati je 100 do 200 djece s porodičnom hiperkolesterolemijom’

Ako je kolesterol kod učenika povišen, liječnik provjerava djetetovu obiteljsku anamnezu na temelju unaprijed pripremljenog upitnika. Ako je ona pozitivna, dijete se upućuje pedijatru, a ako je negativna liječnik educira roditelje i učenike o zdravoj prehrani. Nakon šest mjeseci svejedno se preporučuje ponovno odrediti ukupni kolesterol. Ako je razina kolesterola visoka, dijete se odmah šalje pedijatru.

– Ovisno o rezultatima daljnje obrade potvrđuje se dijagnoza porodične hiperkolesterolemije, a za očekivati je oko 100-200 djece s porodičnom hiperkolesterolemijom prema podatcima prevalencije iste iz svijeta, kazale su nam Verica Kralj i Ivana Kos iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Iz HZJZ-a naglasili su da je hiperkolesterolemija stanje povišenog kolesterola u krvi te može biti uzrokovana lošim životnim navikama, poput nezdrave prehrane, manjka tjelesne aktivnosti ili pretjerane konzumacije alkohola. Može biti uzrokovana i drugim bolestima poput dijabetesa. Kada su uzrok genetske mutacije, tada govorimo o porodičnoj hiperkolesterolemiji za koju se može provoditi postupak ranog otkrivanja bolesti kod djece. S time se krenulo od ove školske godine posebnim programom.

Izdvojeni članak
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ispred OŠ Jure Kaštelana na konferenciji za medije

U Zagrebu u prvi razred krenulo preko 7.500 prvašića: ‘U dvije godine obnovljeno i izgrađeno 13 škola’

Povišena vrijednost kolesterola u krvi ne odgađa početak školovanja

– Posljednjih nekoliko godina niz svjetskih stručnih društava, na temelju rezultata brojnih ispitivanja, preporučuje provođenje probira na porodičnu hiperkolesterolemiju u dječjoj dobi kako bi se bolest na vrijeme otkrila i liječila, što će spriječiti razvoj posljedičnih kardiovaskularnih bolesti u odrasloj dobi. Prednost provođenja takvog probira među djecom jest i rana intervencija u životni stil, što može rezultirati boljim općim zdravljem, kao i mogućnost intervencije među srodnicima, prvenstveno roditeljima te braćom i sestrama, s obzirom na to da je riječ o nasljednoj bolesti, nastavili su iz HZJZ-a.

Vrijednost izmjerenog kolesterola, dodali su, ne utječe na početak školovanja. Dakle, povišena vrijednost kolesterola u krvi ne odgađa početak školovanja. To što se sada kod učenika provjerava kolesterol, podcrtavaju iz HZJZ-a, ne samo da može odrediti koje dijete ima genetsku predispoziciju za hiperkolesterolemiju, nego se tako mogu otkriti i njihovi srodnici koji nisu prošli probir.

– Zato što se do sada to nije sustavno provodio. Provest će se i savjetovanje o dislipidemijama, zdravoj prehrani – dijetalna prehrana kod osoba s povišenim kolesterolom i fizičkoj aktivnosti. Takvo savjetovanje bit će ponuđeno besplatno svim osobama uključenim u program, objasnili su iz HZJZ-a.

Izdvojeni članak
cijepljenje

Šestero prvašića primilo cjepivo kojemu je istekao rok trajanja: ‘Kako je to uopće moguće?’

‘Sve edukativne i promotivne aktivnosti odnosit će se i na djecu’

U planu je i Nacionalni plan za borbu protiv kardiovaskularnih bolesti koji će uključivati niz preventivnih mjera  o zdravim životnim navikama i izbjegavanju rizičnih čimbenika i ponašanja. To je, naveli su iz HZJZ-a, ključno u prevenciji razvoja kardiovaskularnih bolesti.

– Zatim će uključivati mjere i preglede kojima će se poticati i osiguravati rano otkrivanje i liječenje kardiovaskularnih bolesti i stanja. Sve edukativne i promotivne aktivnosti odnosit će se i na djecu, s naglaskom na preventivne programe usvajanjem zdravih životnih navika od najranije dobi, kao i provođenjem probira na spomenutu porodičnu hiperkolesterolemiju, zaključili su iz HZJZ-a.

Copy link
Powered by Social Snap