Pretraga

Sveučilište oduzelo počasni doktorat sultanu Bruneja jer želi kamenovati homoseksualce

A- A+

Sveučilište u Aberdeenu odlučilo je oduzeti počasni doktorat dodijeljen 1995. godine sultanu Bruneja Hassanalu Bolkiahu. Škotsko sveučilište na ovaj se potez odlučilo nakon što je početkom ovoga mjeseca u državi Brunej na snagu stupio homofobni i drakonski zakon prema kojem se istospolni seks kažnjava smrću. U Aberdeenu kažu da je novi brunejski zakon protivan njihovoj snažnoj predanosti vrijednostima raznolikosti i uključivosti te stoga njihov počasni doktorat više nije spojiv s brunejskim sultanom.

Brunejski sultan Hassanal Bolkiah | Screenshot: DW News Youtube

I dok se u Hrvatskoj vode rasprave o inicijativi dodjele spornih počasnih zvanja i nagrada, iz Škotske stiže vijest o oduzimanju jednoga počasnog doktorata.

Sveučilište u Aberdeenu odlučilo je oduzeti počasni doktorat brunejskom sultanu Hassanalu Bolkiahu, nakon što je u toj azijskoj državi početkom mjeseca na snagu stupio homofobni i drakonski zakon prema kojemu se homoseksualnost, ali i preljub te silovanje kažnjavaju smrću kamenovanjem.

Izdvojeni članak

Kruna sjajne suradnje rektora i gradonačelnika: Boras Bandiću daje počasni doktorat

Obavijest ravnatelja Sveučilišta svim studentima i zaposlenicima

Na Sveučilištu su donijeli odluku prema kojoj oduzimaju počasni doktorat sultanu, dodijeljen još 1995., jer su odredbe novog brunejskog zakona nespojive s njihovom snažnom predanošću vrijednostima raznolikosti i uključivosti. Studentima i zaposlenicima Sveučilišta u Aberdeenu tijekom dana se mailom obratio ravnatelj George Boyne.

– Siguran sam da ste upoznati s međunarodnom kontroverzom otkako je sultan Bruneja, u ulozi čelnika države, predstavio anti-LGBT zakon s propisanim drakonskim kaznama. Sultanu je dodijeljen počasni doktorat našeg Sveučilišta 1995., u vrijeme kada je Sveučilište imalo uspješan program razmjene s kolegama iz Bruneja i kada je sultan poticao veze između Bruneja i Aberdeena sukladno svome interesu za našu geologiju i istraživanja nafte. U svjetlu nedavnih događaja, Sveučilište je razmotrilo koliko je ta nagrada sultanu sada u skladu s našim vrijednostima, napisao je Boyne.

Sultanov zakon u suprotnosti s vrijednostima Sveučilišta

Izdvojeni članak

I dok zagrebačko Sveučilište daje počasne doktorate političarima, riječko ga je dodijelilo misliocu s 34 objavljene knjige

Potom je izvijestio studente i zaposlenike kako je počasni doktorat opozvan odlukom Senata koji se složio s preporukom sveučilišnog povjerenstva za dodjelu počasnih doktorata. Pojasnio je i kako je tijekom internog procesa sultanu pružena prilika da se izjasni o preporuci sveučilišnog povjerenstva te da su njegov odgovor razmotrili i Senat i povjerenstvo za počasne doktorate.

– Ova je situacija dosad nezabilježena na Sveučilištu u Aberdeenu, no u potpunosti podržavam odluku. Sveučilište u Aberdeenu ponosno je na svoju izvornu svrhu otvorenosti prema svima i predanost potrazi za istinom u službi drugima. Sultanov novi zakon u suprotnosti je s našom snažnom predanošću vrijednostima raznolikosti i uključivosti, napisao je ravnatelj Sveučilišta Boyne.

Na Twitteru se oglasila i rektorica Sveučilišta Maggie Chapman, oduševljena što je sultanu oduzeto počasno zvanje. Poručila je i kako na njihovu Sveučilištu nema mjesta homofobiji i netrpeljivosti.

Globalni apeli da se zakon povuče

Zakon koji je početkom travnja stupio na snagu u Bruneju, predviđa kamenovanje na smrt ili u nekim slučajevima bičevanje za ljude koje se proglasi krivima za prakticiranje istospolnih seksualnih odnosa. Prema istom zakonu, preljub se također kažnjava kamenovanjem, a krađa amputacijom ruke. Do ovoga zakona, homoseksualnost se u Bruneju kažnjavala zatvorom do deset godina.

Zakon su osudili Ujedinjeni narodi, rekavši da sultan krši ljudska prava uvođenjem kamenovanja na smrt. Francuska, Velika Britanija, SAD i Njemačka zatražile su od Bruneja povlačenje ovog zakona, a reagirale su i brojne poznate osobe. Primjerice, George Clooney i Ellen DeGeneres javno su izrazili svoje negodovanje oko brunejskog zakona i pozvali su na bojkot hotela diljem svijeta koji su u vlasništvu sultana.