Pretraga

Kruna sjajne suradnje rektora i gradonačelnika: Boras Bandiću daje počasni doktorat

A- A+

Od kraja prošle godine u zagrebačkim se akademskim krugovima šuška o novom počasnom doktoratu Sveučilišta u Zagrebu pa je tako kružila glasina da će ga rektor Damir Boras dodijeliti gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću. Ipak, čini se kako priča neće stati na traču i kako bi do kraja svibnja Bandić mogao postati 101. počasni doktor najvećeg i najstarijeg hrvatskog sveučilišta. Nakon sporne dodjele 99. počasnog doktorata Draganu Čoviću, na pomolu je još jedna takva.

Damir Boras i Milan Bandić 31.5.2016. kada je zagrebačkom rektoru uručena Nagrada Grada Zagreba | Foto: zagreb.hr

Izgledno je da će do kraja svibnja ove godine gradonačelnik Zagreba Milan Bandić postati 101. počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu. O tome se u zagrebačkim akademskim krugovima šuška od kraja prošle godine, a takvu je mogućnost u medijima prvi naznačio tportal krajem studenog. Tu im informaciju sa Sveučilišta u Zagrebu tada nisu potvrdili niti ju je rektor Boras htio komentirati. Ipak, nitko s Rektorata informaciju nije demantirao.

Iz Grada Zagreba potvrdili dodjelu počasnog doktorata Bandiću

Izdvojeni članak

Profesor pozvao rektora Borasa da oduzme počasni doktorat Draganu Čoviću

No krajem prošloga tjedna, dva su neovisna izvora iz Grada Zagreba za 24sata potvrdila da će gradonačelniku Bandiću biti dodijeljen počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu, a svečana dodjela trebala bi se održati na Dan grada Zagreba, 31. svibnja ove godine. Niti za 24sata iz Rektorata ova informacija nije potvrđena, a na njihov upit oglušio se i gradonačelnik Bandić.

Počasni doktorat Bandiću bit će 101. u povijesti Sveučilišta u Zagrebu. Počasni doktorat se, prema Statutu Sveučilišta, dodjeljuje ‘osobama od iznimnog ugleda, kao i osobama koji su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta, hrvatskoj znanosti i kulturi’.

Postupak dodjele počasnog doktorata obrazloženim prijedlogom mogu pokrenuti pojedina sveučilišna tijela, sastavnice Sveučilišta ili pojedinci. Nakon primitka obrazloženog prijedloga, Senat imenuje stručno povjerenstvo, na temelju čijeg izvješća Senat donosi konačnu odluku o dodjeli počasnog doktorata.

Nova razina sjajne suradnje

Izdvojeni članak

Profesor Pravnog fakulteta nada se da će Sveučilište u Zagrebu u budućnosti oduzeti počasni doktorat Draganu Čoviću

Prema dostupnim zapisnicima Senata Sveučilišta u Zagrebu (zaključno siječanj 2019.), Senat dosad nije zaprimio obrazloženi prijedlog za dodjelu počasnog doktorata Bandiću niti je, sukladno tome, imenovano stručno povjerenstvo koje bi trebalo odlučivati o tom počasnom doktoratu.

Na pitanje o tome tko je predložio Bandića za počasni doktorat, za 24sata su se s Rektorata također oglušili, iako se navodno upravo rektor Boras založio za dodjelu ovog počasnog doktorata. Ova informacija, ukoliko je točna, ne bi trebala čuditi s obzirom na i više nego dobre odnose rektora Borasa i gradonačelnika Bandića. Rektor je gradonačelniku u više navrata zahvaljivao na sjajnoj suradnji, što je u srpnju 2016. formalizirano potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Grada Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu. Taj sporazum ujedno predstavlja i projekciju suradnje dviju institucija u sljedećem desetljeću.

Nagrada Grada Zagreba rektoru u jeku krize na Filozofskom fakultetu

Potpisivanju ovoga sporazuma, prethodila je dodjela Nagrade Grada Zagreba rektoru Borasu u svibnju 2016., koju mu je gradonačelnik Bandić uručio u jeku krize na Filozofskom fakultetu i Sveučilištu u Zagrebu zbog netransparentnih pokušaja suradnje KBF-a i FFZG-a na zajedničkim dvopredmetnim studijima. Rektor Boras nagradu je primio u obliku priznanja (plakete) i novčane nagrade u iznosu između 20.000 i 30.000 kuna.

Obrazloženje za dodjelu Nagrade Grada Zagreba rektoru Damiru Borasu 2016. godine

Za dugogodišnje uspješno djelovanje i velik doprinos uspostavljanju i razvoju informacijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu i u cjelokupnom sustavu obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Svestranim znanstvenim interesom i suradnjom s brojnim znanstvenicima različitih područja znatno je pridonio primjeni informatike te informacijske i komunikacijske znanosti u društvenim i humanističkim znanostima. U preko devedeset objavljenih znanstvenih i stručnih radova i više znanstvenih knjiga i udžbenika bavi se računalnom obradom hrvatskoga jezika, organizacijom i strukturiranjem znanja, učenjem uz pomoć računala te računalnom leksikografijom i enciklopedistikom.
Kao rektor Sveučilišta u Zagrebu intenzivno se bavi sustavom financiranja, zapošljavanjem, posebno znanstvenih novaka, regulatornom problematikom te osiguravanjem kvalitete znanosti i visokog obrazovanja javnih sveučilišta u Republici Hrvatskoj. Njegovim zalaganjem inovacije i transfer znanja u gospodarstvo postaju važan dio misije Sveučilištu u Zagrebu.

Prilikom dodjele Nagrade Grada Zagreba 2016. godine, rektor Boras je u ime svih nagrađenih održao emotivan govor u kojemu se osvrće i na suradnju s ‘dragim prijateljem i pouzdanim podupirateljem’ gradonačelnikom Bandićem.

Izdvojeni članak

Profesorica Filozofskog dojmljivim se govorom usprotivila počasnom doktoratu Draganu Čoviću: Sveučilište u Zagrebu ipak mu ga je dodijelilo

– Sasvim osobno mogu dodati da dodjelu značajne Nagrade Grada Zagreba doživljavam i kao znanstvenik i sveučilišni profesor, i kao bivši dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali prvenstveno kao Rektor Sveučilišta u Zagrebu pa time kao i priznanje samome Sveučilištu u Zagrebu, Upravi Sveučilišta na čelu sa svim prorektorima, Senatu Sveučilišta te dekanima svih fakulteta bez kojih ne bi mogao ostvariti sve ono što je Sveučilište ostvarilo u proteklih godinu i pol dana otkako sam postao Rektor. Pri tome posebno treba naglasiti ulogu koju za Sveučilište u Zagrebu ima sveučilišni Grad Zagreb i njegova uprava na čelu s našim dragim prijateljem i pouzdanim podupirateljem gradonačelnikom Milanom Bandićem. Naime u gradu Zagrebu studira samo na Sveučilištu u Zagrebu preko 75 tisuća studenata koji sa svojim obiteljima čine barem 250 tisuća Zagrepčana i Zagrepčanki u punoj snazi, pa time Zagreb s pravom nosi naziv sveučilišnoga grada.

S druge strane, postoji još jedna ustanova s kojom Sveučilište ima posebno dobre odnose a to je stožerna ustanova hrvatske znanosti, umjetnosti i kulture, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, jer u pogledima na budućnost Hrvatske, na ulogu znanosti, umjetnosti i kulture u našemu društvu dijelimo isti svjetonazor. Ta tri oslonca u znanosti, obrazovanju i upravi na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, akademikom Zvonkom Kusićem, i neka mi bude dopušteno reći, sa mnom kao rektorom čine Grad Zagreb stvarnim središtem Hrvatske ali i cijele regije te zalogom hrvatske budućnosti, rekao je Boras u svibnju 2016.

Budući počasni doktor Milan Bandić diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a njegova politička karijera na čelu grada Zagreba obilježena je brojnim aferama koje svoje epiloge dobivaju pred sudovima. Dodjela počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku pod posebnim je povećalom javnosti i zbog pretposljednje dodijeljenog, kontroverznog počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu. Naime, sredinom lipnja 2018. Senat Sveučilišta u Zagrebu dodijelio je počasni doktorat Draganu Čoviću, tada još uvijek aktualnom hrvatskom članu Predsjedništva BiH, u jeku predizborne kampanje u BiH, a pojedinci iz akademske zajednice oštro su kritizirali dodjelu počasnog doktorata Čoviću.