Pretraga

Svi do 30 godina mogu postati dio Oružanih snaga: MORH je u potrazi za novim vojnicima i mornarima

A- A+

MORH je raspisao natječaj za vojničku službu u trajanju od dvije godine. Završena srednja škola, najviše navršenih 30 godina te uspješno završen program dragovoljnog vojnog osposobljavanja, posebni su uvjeti za prijam novih 200 vojnika i mornara. Početak službe je 1. srpnja.

Vojna služba

Vojna služba | foto: MORH

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisalo je u srijedu javni natječaj za prijem 200 novih kandidata za vojnika i mornara i do 20 kandidata za ponovni prijam na dočasničku dužnost. Riječ je o vojničkoj službi u trajanju od dvije godine, a početak je 1. srpnja.

Kandidati moraju ispunjavati posebne uvjete

Na javni natječaj mogu se javiti osobe oba spola, bitno je da ispunjavaju uvjete za prijam u Oružane snage Republike Hrvatske, koji su propisani člancima 34. i 35. Zakona o službi u Oružanim snagama RH. Uz to, moraju ispunjavati i posebne uvjete za prijam vojnika i mornara propisani člankom 36. Zakona: najmanje završeno srednjoškolsko obrazovanje, najviše navršenih 30 godina života do kraja 2024. godine i uspješno završen program dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

Kandidati će se rasporediti sukladno iskazanim potrebama prema mjestu službe, a to su: Benkovac, Bjelovar, Đakovo, Karlovac, Knin, Lučko, Petrinja, Pula, Orebić (Pelješac), Rijeka (Učka), Split, Varaždin, Velika Gorica, Zemunik Donji i Zagreb. Probni rad ugovornih vojnika/mornara traje šest mjeseci.

Izdvojeni članak
vojska

Ministar otkrio kada kreće vojni rok: Program je gotov, kaže da je godišnje 18.000 mladića koji bi išli

Na dočasničku dužnost pozivaju se i drugi kandidati

Ovim natječajem u vojničku se službu mogu primiti i vojnici te mornari kojima je služba prestala na osobni zahtjev uz častan otpust bez prava na mirovinu. Oni ne smiju biti stariji od 40 godina i uz prethodno navedene uvjete, trebaju ispunjavati i uvjete propisane člankom 34.b Zakona te uvjete propisane točkom 3. Odluke o uvjetima i postupku sklapanja ugovora o vojničkoj službi na neodređeno vrijeme.

Također, pozivaju se i na dočasničku dužnost svi kandidati koji ispunjavaju uvjete za prijam u Oružane snage Republike Hrvatske propisane člancima 34. i 35. Zakona i kojima je služba prestala na osobni zahtjev uz častan otpust bez prava na mirovinu, ako nisu stariji od 40 godina i koji uz navedene uvjete, moraju ispunjavati i uvjete propisane člankom 34.b Zakona. Kandidati za ponovni prijam na dočasničku dužnost raspoređuju se na dužnost u Oružane snage RH u skladu s osobnim činom i stečenom vojnostručnom specijalnosti. Mjesto službe je teritorij Hrvatske.

Izdvojeni članak

Ministar obrane otkrio koliko će trajati obvezni vojni rok i što će biti s prizivom savjesti

Što sve treba sadržavati prijava za natječaj?

Uz prijavu na natječaj potrebno je priložiti: presliku osobne iskaznice, rodni list, svjedodžbu ili diplomu o završenom obrazovanju i uvjerenje da se protiv njih ne vodi kazneni postupak, koje ne smije biti starije od šest mjeseci. Kandidati koji ne podnesu pravodobnu i urednu prijavu ili ne ispunjavaju uvjete iz natječaja, neće biti smatrani prijavljenima na natječaj. Prije prijema u službu u Oružane snage RH, kandidati će proći odabirni postupak tijekom kojega će biti isključeni oni koji nisu ispunili uvjete na temelju službenih podataka iz vojne evidencije, rezultata psihologijskih ispitivanja i zdravstvenih pregleda i drugih provjera prema propisima za prijam u djelatnu vojnu službu.

Prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta iz natječaja podnose se područnom odsjeku za poslove obrane prema mjestu prebivališta kandidata ili Središnjici za upravljanje osobljem, na adresi Ilica 256, 10 000 Zagreb, nakon objave natječaja u Narodnim novinama, najkasnije do 22. lipnja. Sve ostale informacije o natječaju mogu se dobiti na internetskoj stranici Ministarstva obrane, na broju 01/3784-812 i 01/3784-813 te u Područnim odjelima za poslove obrane i Područnim odsjecima za poslove obrane.

Podsjetimo, od 1. siječnja iduće godine, kako tvrdi ministar obrane Ivan Anušić, počinje obvezni vojni rok, no ne ‘u punom kapacitetu’. Program koji je pripremio glavni stožer Oružanih snaga je gotov, no tek ga treba predstaviti Vladi. Kako govori ministar, godišnje bi na vojni rok odlazilo 18.000 mladića.