Pretraga

Ministar obrane otkrio koliko će trajati obvezni vojni rok i što će biti s prizivom savjesti

A- A+

Obvezni vojni rok će definitivno trajati tri mjeseca, potvrdio je ministar obrane Ivan Anušić. Ostaje i mogućnost priziva savjesti. Civilni rok će trajati dulje, ali nije poznato koliko točno.

Foto: Screenshot | Televizija Student

Iako je Ministarstvo obrane (MORH) dosta sramežljivo kada je riječ o pripremio obveznog vojnog roka, ministar Ivan Anušić je konačno razbio tišinu. Barem djelomično gostujući u Dnevniku HRT-a. Mnogo informacija još nedostaje, ali potvrdio je ranija nagađanja o trajanju vojnog roka.

– Tri mjeseca je trajanja i to je ono što smo se usuglasili zajedno s Oružanim snagama da je najoptimalnije. Bit će obvezan, ali isto tako postoji priziv savjesti i to je ustavna kategorija, tu ne ulazimo i to ne možemo niti želimo mijenjati. No, s benefitima i popularizacijom službe vojnog roka ćemo ustrajati. Isto tako civilna služba vojnog roka sigurno neće trajati tri mjeseca nego puno dulje, otkrio je ministar obrane, prenosi HRT.hr.

 

Izdvojeni članak

Uskoro stiže poziv iz vojske 18-godišnjacima: Kreće redovan upis u vojnu evidenciju

No, koliko bi točno civilni rok trajao, nije specificirao. Anušić je također poručio i da svake godine oko 15 tisuća mladića stekne punoljetnost. S time, naveo je, dobiju mogućnost ulaska u vojsku.

Kako smo ranije pisali, MORH je ovog tjedna najavio i osvježivanje svoje vojne evidencije. Tako će od 18. do 17. svibnja provesti redovni godišnji upis novih vojnih obveznika koji ove godine postaju punoljetni. Riječ je o redovnoj godišnjoj aktivnosti koja nema veze s aktualnim raspravama o vojnoj obvezi.

Iako je upis u vojnu evidenciju obvezan jednom upisani možete se pozvati na priziv savjesti kad god vam stigne poziv u službu ili vojnu vježbu. Preko te iste evidencije, svi oni koji izraze priziv savjesti odlaze na civilno služenje, bez baratanja oružjem.