Pretraga

Svi žele izrađivati videoigre: Ogromna navala za novi smjer, a ima mjesta samo za 24 osmaša

A- A+

Još nije ni počeo postupak prijava za upis u srednje, a Tehnička škola Sisak zatrpana je pozivima roditelja, koji svoje osmaše žele upisati u novi smjer – tehničar za razvoj video igara! Naime, od iduće godine u spomenutoj će se školi odvijati nastava na ovom, do sada u hrvatskom obrazovnom sustavu nepostojećem smjeru, a u školi procjenjuju da bi mogli upisati barem pet puta više učenika nego što imaju mjesta.

Ilustracija: Alvaro Reyes; Unsplash

– Jedna je majka imala ideju ispisati svog sina iz trećeg razreda srednje i upisati ga u prvi razred naše škole. Interes je golem, a mi u iduću školsku godinu primamo jedan razred s 24 učenika. Vjerujem da ćemo uspjeti privući najbolje učenike iz naše županije, ali i šire, govori za Jutarnji list ravnatelj Tehničke škole Sisak, Davor Malović.

Više milijuna kuna će se uložiti u opremanje u opremu i edukaciju nastavnika

Izdvojeni članak

Pokrenut srednjoškolski smjer koji do sada u Hrvatskoj nije postojao: Učit ćete izrađivati igrice

Premda je prema kvotama predviđeno 47.481 upisnih mjesta za buduće srednjoškolce, od kojih će njih preko 70% završiti u strukovnim školama, za iduću godinu baš i nema u ponudi puno novih strukovnih kurikuluma. Stoga je program tehničar za razvoj videoigara u Sisku još više dobio na cijeni.

No, s druge strane otvara se pitanje zašto je ponuda programa tehničar za razvoj igara u školama Hrvatske novost tek odsad.

– Ne bismo ga ni mi imali da Županija nije krenula u cijeli projekt. Poznato je da smo mi postali regionalni centar kompetentnosti i da smo dobili jako velika europska sredstva. Time ćemo opremiti nekoliko praktikuma koji će biti namijenjeni gaming industriji, kaže ravnatelj Tehničke škole za spomenuti izvor.

U praktikumima namijenjenima provedbi novog programa napravit će profesionalni audio i video studio, bit će tu kamera za snimanje pokreta, vrhunska gaming računala, pa i VR naočale i gaming fotelje. Teško je reći koliko će u konačnici biti ulaganje u opremu i edukaciju nastavnika, kaže ravnatelj, no svakako je riječ o nekoliko milijuna kuna.

U četiri godine 20 predmeta povezanih s gaming industrijom

Izdvojeni članak

Objavljeni ključni datumi ovogodišnjih upisa u srednje: Smanjen broj mjesta za osmaše

Kurikulum za ovaj već sada vrlo popularni smjer, osmislili su stručnjaci iz Simore, razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije, koji provode i edukaciju nastavnika.

Već u prvom razredu, učenici će se susresti s predmetima poput grafika u videoigrama, teorija razvoja videoigara te osnovama programiranja i osnovama računala.

U drugim već prelaze na operacijske sustave, osnove elektrotehnike, uvod u računalne mreže, metode i tehnike izrade grafičkih elemenata u videoigrama, projektiranje i timska kolaboracija.

U posljednje dvije godine školovanja učit će, među ostalim, napredne tehnike razvoja videoigara, 3D modeliranje, teksturiranje i animiranje, projektni razvoj videoigara, zatim predmete digitalna logika, proizvodnja kompetitivnih videoigara, vizualne efekte u videoigrama i na kraju marketing i monetizaciju videoigara.

Ukupno u četiri godine školovanja ovaj program nudi 20 predmeta povezanih s gaming industrijom, podijeljenih u pet modula.

Uz obvezne predmete, ono što polaznike smjera tehničar za razvoj računalnih igara očekuje su i neki izborni, koji zvuče jednako zanimljivo. Moći će ih odabrati od trećeg razreda, a u ponudi će biti napredna audio i video produkcija, razvoj okoline za izradu videoigara, testiranje korisničkog sustava u videoigrama, pokretanje poslovnog pothvata i međunarodno poslovanje.

U nastavku se nalazi cjelokupan program s popisom predmeta i satnicom za sve četiri godine smjera Tehničar za razvoj video igara. * ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

tehničar za razvoj video igara