Pretraga

Objavljeni ključni datumi ovogodišnjih upisa u srednje: Smanjen broj mjesta za osmaše

A- A+

Kraj školske godine sve je bliži, a njime se približava i datum početka upisa u srednje škole. Prije toga osmaši će se morati prijaviti i odabrati željene programe u Nacionalnom informacijskom sustavu prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ).  Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je na javnu raspravu Nacrt Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020. Prema tom dokumentu, ovogodišnje prijave u sustav kreću već krajem svibnja, a prijave obrazovnih programa 26. lipnja. Poznat je i broj upisnih mjesta na razini države, koji je u odnosu na prošlu godinu manji za 245 mjesta.

XV. gimnazija u Zagrebu/ foto: Ivan Božić|srednja.hr

Nacrt Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020. objavljen je na portalu e-savjetovanja, čime je započeta javna rasprava oko tog dokumenta. Kako dosadašnjih godina nisu bile uobičajene velike izmjene nakon tog procesa, ključni datumi oko ovogodišnjih upisa koji su u njemu navedeni, kao i upisne kvote, mogu se uzeti kao relevantni.

Manje upisnih mjesta nego lani

U I. razred srednjih škola Republike Hrvatske u programe redovitog obrazovanja u školskoj godini 2019./2020. planira se broj upisnih mjesta za ukupno 47.481 učenika 2.217 razrednih odjela. To je 245 mjesta manje nego lani (47.726), ali je broj razrednih odjela u odnosu na 2018. povećan za osam.

Kako stoji u nacrtu Odluke Ministarstva, od tog ukupnog broja mjesta u srednje škole kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave te jedinice područne (regionalne) samouprave planiran je broj upisnih mjesta za ukupno 44.956 učenika 2.087 razrednih odjela 

Izdvojeni članak

Pokrenut srednjoškolski smjer koji do sada u Hrvatskoj nije postojao: Učit ćete izrađivati igrice

  • u gimnazijske programe 10.694 učenika 461 razredni odjel ili 23,79 %;
  • u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od četiri godine18.902 učenika 835 razrednih odjela ili 42,05 %;
  • u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od tri godine 7.139 učenika 325 razrednih odjela ili 15,88 %;
  • u programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine 4.828 učenika 214 razrednih odjela ili 10,74 %;
  • u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege u trajanju od pet godina 973 učenika 40 razrednih odjela ili 2,16 %;
  • u programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme 118 učenika 7 razrednih odjela ili 0,26 %;
  • u prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju 919 učenika 113 razrednih odjela ili 2,04 %;
  • u programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola 1.383 učenika 92 razredna odjela ili 3,08%.

U programe škola čiji su osnivači vjerske zajednice s pravom javnosti planira se mogućnost upisa za  860 učenik37 razrednih odjela. U programe škola čiji su osnivači pravne ili fizičke osobe planira se mogućnost upisa za 1.665 učenika 93 razredna odjela. 

Izdvojeni članak

Poznat datum održavanja ‘Dojdi osmaša’, manifestacije važne za sve koji upisuju srednju školu

Prijave u elektronički sustav kreću već 27. svibnja

Učenici se u prvi razred srednje škole prijavljuju i upisuju elektroničkim putem. Početak prijava u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) jest 27. svibnja. Mjesec dana kasnije, 26. lipnja, kreću i prijave obrazovnih programa, odnosno odabir srednjih škola prema prioritetu.

Za obrazovne programe koji zahtijevaju dodatne provjere, prijave završavaju 1. srpnja, a za sve ostale 10. srpnja, istog datuma kada i započinje ispis prijavnica. Krajnji rok za dostavu prijavnica u školu je 12. srpnja, a dan poslije, 13. srpnja, objavljuju se konačne ljestvice poretka. Preostale važne datume ovogodišnjeg ljetnog upisnog roka možete vidjeti u tablici koja slijedi.

 

Jesenski upisni rok ove godine započinje 21. kolovoza, prijave srednjoškolskih programa završavaju 27. kolovoza, a objava konačnih ljestvica poretka očekuje se 29. kolovoza.

Javnoj raspravi možete pristupiti na ovoj poveznici, a otvorena je do 14. svibnja. Objava izvješća očekuje se 30. lipnja.

___________________________________________________________________

Najsvježije novosti oko upisa u srednje škole možete pratiti u rubrici Upisi u srednje na portalu srednja.hr. Koliko je bodova lani bilo potrebno za upis vaše željene škole, a koliko ih imate vi možete izračunati uz pomoć ovog kalkulatora.