Pretraga

Švicarci dekriminalizirali marihuanu

A- A+

Švicarski parlament promijenio je zakon glede korištenja marihuane, pa će tako posjedovanje manjih količina za osobne potrebe biti tek manji prekršaj koji se neće bilježiti u dosje. Za posjedovanje 10 grama, plaćat će se tek stotinu švicarskih franaka (oko 620 kuna).

Posjedovanje manjih količina marihuane za osobne potrebe neće više biti kazneno djelo u Švicarskoj, nego tek manji prekršaj. Uhiti li policija Švicarca starijeg od 18 godina s do 10 grama ovog opojnog sredstva, neće mu se taj prekršaj bilježiti u dosje, niti će se pokretati postupak nego će eventualno platiti kaznu od 100 franaka, prenosi Huffington Post.

Izdvojeni članak

Svakom građaninu zajamčenih par tisuća kuna od države mjesečno?

U Švicarskoj se godinama raspravlja o smanjenju stege prema korisnicima manjih količina marihuane, a parlament je prošle godine utvrdio da je dekriminalizacija dobar potez.

Na ovaj način će se postići velike uštede u pravosudnom sustavu budući da su u ovoj pacifističkoj zemlji svake godine enormne količine novca odlazile na pravosudni progon pušača trave. Godišnje se prosječno 30 tisuća Švicaraca pojavljivalo na sudu zbog posjedovanja marihuane.

Javni švicarski medijski servis je pojasnio da ovo ne znači potpunu legalizaciju, te uzgajanje i dilanje ostau kaznena djela. Novim zakonom su osobito postrožene kazne za dilere koje će biti uhvaćeni u prodaji marihuane maloljetnim osobama.