Pretraga

Tajio da je beskućnik pa maturirao s pohvalnicom

A- A+

Kad mu je bilo tek pet godina Liyijonu DeSilvi iz Texasa preminula je majka i od tad ovaj sada 20-godišnjak promijenio je nekoliko udomiteljskih rodbinskih obitelji da bi na kraju živio u obližnjem parku. No, ni loši životni uvjeti nisu spriječili ovog hrabrog učenika da se suoči sa svojom životnom pričom i završi srednju školu ‘Margaret Long Wisdom High School’ kao najbolji u razredu.

screenshot

Izdvojeni članak

Srednjoškolci dizajnirali jeftine kolibe koje bi mogle olakšati živote beskućnicima

Maturant iz Texasa svojim je profesorima tajio da je beskućnik i da noći provodi u parku bez obzira o kakvom se vremenu radilo. No bez obzira na to, svoje je školske obaveze ispunjavao kao i ostale školske kolege koji imaju svoj krov nad glavom. Dapače, ovaj mladi Amerikanac srednjoškolsko obrazovanje završio je s pohvalama.

Spavao sam pod zvijezdama

Iako je kao i svi želio normalne životne uvjete, spavanje pod zvijezdama kaže, najljepše mu je iskustvo.

– Spavao sam po parkovima i na parkiralištima gdje sam mogao vidjeti zvijezde, što je ubatoč svemu, prekrasno, iskreno je izjavio za KTLA.com

Tinejdžer je u većini slučajeva bio gladan i žedan, ali nikada to nije u školi dao naslućivati. 

– Što sam drugo mogao?! Mogao sam izabrati ovaj put ili upropastiti sve i jadnim životom beskućnika, priznao je Liyijon.

Kaže, kako ne može reći da je njegova priča ružna jer je iz nje izašao snažniji, ali i kako ga je život naučio vještinama preživljavanja što nemaju svi prilike doživjeti.

Izdvojeni članak

Dvoje tinejdžera pokrenulo ‘školu na otvorenom’ za djecu beskućnike

Stipendija 

Situacija se bitno promijenila kada je jedan od zaposlenika škole vidio mladića kako spava u parku. Nije trebalo mnogo da se profesori i učenici solidariziraju i pomognu svome učeniku i prijatelju. Liyijonu je kupljen kompjuter, a profesori su mu našli smještaj. Naime, tamošnja socijalna radnica odlučila je udomiti učenika.

Uspjeh, trud i volja za učenjem pomogla je maturantu da nastavi svoje školovanje pa mu je tako omogućena i stipendija na Sveučilištu Carleton u Northfieldu u Minnesoti.  

– On je jednostavno prirodno nadaren, vrijedan, smiješan i strašno inteligentan, izjavio je za svoga sada već bivšeg učenika ravnatelj škole Jonathan Trinh.

Iako je njegova priča u konačnici imala sretan završetak, Liyijon čvrsto stoji na zemlji. 

– Postoji previše toga što mogu učiniti, to mi ne da da odustanem. Čim netko može gledati, govoriti i disati, ne treba tratiti te darove. Svi mi u svojim džepovima nosimo neunovčene čekove od milijun dolara, zaključio je ovaj skromni budući student.