Pretraga

Srednjoškolci dizajnirali jeftine kolibe koje bi mogle olakšati živote beskućnicima

A- A+

Maturalne radnje često su samo formalnosti koje se moraju obaviti prije no što se zauvijek riješimo škole. Za dvojicu maturanata iz Stocktona u Kaliforniji, koji za svoj su matualni rad odlučili napraviti nešto korisno i socijalno osjetljivo, školski projekt pretvorio se u prvi korak k mogućem poslu u budućnosti.

foto: Reach/Facebook

Norris Palmer i Austin Ortega na maturi su predstavili prototip proizvoda Habitable Urban Tent (HUT), piramidalne nastambe velike 240 centimetara u širinu i visinu, piše Business Insider.

HUT, što u prijevodu znači koliba, dizajnirana je kako bi bila jeftina za proizvodnju, jednostavna za transport i slaganje, bez upotrebe dodatnih alata, tako da bi mogla biti od veliko koristi, primjerice, beskućnicima kojima bi poslužila kao čvrst i jeftin krov nad glavom, a mogla bi se koristiti kao privremeni smještaj u slučaju prirodnih i drugih katastrofa. Slične kolibe, koje je proizvela IKEA koristile su se za smještaj izbjeglica.

foto: Reach/Facebook

Izdvojeni članak

Akademska idiotarija: traži osobu koja će napisati maturalni rad njegove sestre

– Za piramidalni oblik odlučili smo se kako bi uštedjeli na materijalu.Osnovna namjena kolibe je spavanje i privatnost, tako da smo suzili mogućnost kretanja po njoj, rekli su Palmer i Ortega Business Insideru.

Svaka koliba dolazi s krevetom, tepihom i prozorom za ventilaciju. Prototip je izgrađen od metala i koštao je 3000 dolara, ali plan je da budući proizvodi budu plastični i do tri puta jeftiniji.