Pretraga

Teška nesreća u NP Paklenica: U padu sa stijene preminuo 16-godišnji penjač

A- A+

U Nacionalnom parku Paklenica ovog je vikenda došlo do teške nesreće u kojoj je smrtno stradao 16-godišnji penjač iz Slovenije. Vrlo brzo nakon pada sa stijene Anića kuk na mjesto su stigla dva pripadnika HGSS-a. Na žalost, mladić nije pokazivao znakove života.

U NP Paklenica smrtno je stradao 16-godišnjak

U NP Paklenica smrtno je stradao 16-godišnjak | foto: HGSS

U subotu u popodnevnim satima u Nacionalnom parku Paklenica, kod stijene Anića kuka došlo je do teške nesreće u kojoj je smrtno stradao 16-godišnji slovenski penjač. Nakon što je županijski centar 112 primio dojavu o nezgodi, na teren su odmah stigla dva člana Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) koja su bila u blizini. Nažalost, ozlijeđeni penjač nije pokazivao znakove života.

– Nakon pristizanja na mjesto nesreće, pokrenuta je akcija izvlačenja tijela unesrećene osobe. Uključeno je bilo ukupno 13 pripadnika HGSS-a iz sedam različitih stanica, koji su koordinirano djelovali kako bi brzo i sigurno iznijeli tijelo penjača s nepristupačnog terena. Oko 18:30 sati tijelo je predano mrtvozorniku i policijskim službenicima u kanjonu Velike Paklenice. Obitelji stradalog penjača izražavamo iskrenu sućut, priopćio je HGSS.

Izdvojeni članak

Velika tragedija: U stravičnoj nesreći kod Zagreba poginula dvojica 18-godišnjaka

Zadarski.slobodnadalmacija.hr doznao je od glasnogovornice PU zadarske Ivane Grbin da je smrtno stradali 16-godišnjak slovenski državljanin. Penjao se u društvu još tri penjača, a do nesreće je došlo u podnožju prilikom spuštanja, nadomak kozje staze.

Kako neslužbeno doznaje zadarski.slobodnadalmacija.hr, u jednom je trenutku mladi penjač skinuo zaštitne pojaseve kako bi uzeo ruksak koji je zaboravio, te je izgubio ravnotežu i pao s visnine od 50 metara i ostao na mjestu mrtav. Tijelo je prebačeno u Zadar gdje će se izvršiti obdukcija, a obaviješteni su i roditelji mladog penjača. Spomenuti portal navodi i da je prije tri godine u padu s Anića kuka poginuo
56-godišnji strani državljanin, također na licu mjesta.