Pretraga

Tetovaže – da ili ne?

A- A+Doživljavate li tetovaže kao nešto nepotrebno, bizarno ili sexy? Koliko je istinita tvrdnja da tetovirane osobe imaju posebnu vrstu tolerancije boli? Dijelite li mišljenje da osobe nikada ne staju na jednoj tetovaži i da u većini slučajeva postaju ovisni? Ukoliko se tetovirate povećava li se rizik od hepatitisa C? Odgovori na ova i slična pitanja razlikuju se od osobe do osobe.

Ukoliko tetovaže smatrate vrstom umjetnosti, skupite dovoljno hrabrosti i novca pa se odlučite na taj korak, naš savjet je da dobro razmislite o motivu i mjestu, naravno nakon napunjene 18. godine. Mjesto je bitno zbog karaktera posla kojim ćete se u budućnosti baviti,a motivi najčešće imaju skrivenu poruku ili značenje.

Stilovi motiva

Tetovaže od crne kane

Iako mnogi smatraju kako su manje opasne, tzv. biljne ili tetovaže od crne kane, rizik je jednak kao i kod trajnih. Roditelji često svojoj maloljetnoj djeci priušte ovu vrstu tetovaže kod neprovjerenih i nepouzdanih tattoo majstora pa se pojave upale i trajni ožiljci. Morate znati da nije stvar u samoj tetovaži nego u nestručnosti rada, a uostalom nikako nije preporučena izrada na maloljetnicima.

Ožiljci i tetoviranje bjeloočnica

Uz klasične, pojavile su se malo ekstremnije tzv. scars tattoos. Riječ je o novom trendu trajnih ožiljaka u obliku tetovaža. Sve više se prakticira, uz napomenu da u Hrvatskoj to još nije napravljeno, tetoviranje bjeloočnica. Ovi tipovi tetoviranja su dosta rizičniji od uobičajenih, stoga dobro razmislite u što se upuštate.

Uklanjanje

Ukoliko se zasitite ili vam jednostavno stvara određene probleme u životu, postoji niz načina kako ukloniti tetovažu. Veliki su nedostaci što su metode bolne i ostavljaju velike ožiljke. Klinika Poliderma nam predstavlja najčešće metode uklanjanja:

1. SALIBRAZIJA – Koriste se kristali soli koji struganjem oštećuju kožu do pojave krvi. Nakon toga se na oštećenoj koži ostavi sol koja osmotskim silama izvlači pigment. Metoda daje dosta dobre rezultate, ali je jako bolna.


2. ABRAZIJA – Koriste se razni kristali ili dijamant koji se okreću velikom brzinom i skidaju slojeve kože s pigmentom. Uz veliku bol i nelagodu zaostaju veliki ožiljci i deformiteti, a tetovaža se ne ukloni potpuno.

3. OPERACIJA – Može se koristiti eventualno za male tetovaže. Često zaostaju veliki ožiljci jer se tetovaže najčešće nalaze na mjestima pojačane kožne napetosti, gdje koža teško cijeli.

4. PEELING – Upotrebljavaju se razne kemikalije koje mehanički ili putem upale uklanjanju pigment. Uz velik broj tretmana, nelagodu i bol rezultati su slabi, apostoji velika mogućnost trovanja.

5. LASERI – Koristili su se razni laseri, poput erbium, CO2, argona. Princip je bio da se tetovaža pigmenta mehanički uništi uz katastrofalne posljedice. Kako bi se tetovaža uklonila uspješno i bez posljedica potrebno je da laser ima jako kratki impuls, i za tu svrhu se koriste tzv. Q-Switch laseri. Tek je primjenom tih lasera moguće uspješno ukloniti tetovaže. Ti laseri djeluju ciljano samo na pigment, za razliku od prvih lasera koji su uništavali pigment i okolnu kožu te su zaostajali ožiljci.

6. OSTALO – Postoje razne metode koje mehanički uništavaju tetovaže uz katastrofalne rezultate. Za tu svrhu se koristio tekući dušik, uništenje toplinom i sl.