Pretraga

Tinejdžer na lokalnim izborima skinuo HDZ s trona nakon 26 godina

A- A+

U nedjelju je, vjerovali ili ne, zaslugama jednog klinca lista Volim Veliko Polje uspjela skinuti HDZ s trona nakon 26 godina. Šesnaestogodišnjeg Ivana Jazvića dugo su pogađali problemi njegova naselja pa je odlučio preuzeti stvar u svoje ruke. Potaknut time da Veliko Polje nema igralište, pisao je gradonačelniku Milanu Bandiću, a njegov se trud poslije pretvorio u inicijativu građana i listu na lokalnim izborima za mjesni odbor koja je nadmašila sva očekivanja.

izvor fotografije: Facebook stranica Volim Veliko polje

Iz Velikog Polja, naselja na administrativnoj granici Zagreba, stigla je i jedna odviše pozitivna vijest. Nakon 26 godina, nezavisna lista građana uspjela je skinuti HDZ s trona, a ništa ne bi bilo zanimljivo da to sve nije zasluga 16-godišnjeg Ivana Jazvića. Nikako mu nije bilo jasno zašto Veliko Polje nema igralište, a na njegove konstantne upite, tata mu je odgovorio ‘Pitaj Bandića!’. Ivan je to shvatio doslovno pa je pisao gradonačelniku Milanu Bandiću, ali i na još nekoliko adresa što je na kraju izrodilo pobjedničku nezavisnu listu za mjesni odbor njegovog sela, piše Tportal.

Izdvojeni članak

Izborni debakl najmlađe kandidatkinje za gradonačelnicu u povijesti Hrvatske

Veliko Polje nema siguran nogostup kojim bi djeca išla do škole i vrtića

Osim što nema igralište, s oko 1600 stanovnika Veliko Polje nema bitnije stvari poput nogostupa kojim bi djeca pješačila do škole. Da bi stvar bila još gorom, kako se selo nalazi na samoj granici, djeca pohađaju školu u Velikoj Mlaki, koja spada pod Veliku Goricu što je drugi grad i druga županija.

Jedne uplatnice stanovnici Velikog polja plaćaju Zagrebu, druge Gorici, pola razreda djece ima pravo na boravak, pola nema. Nemaju, naravno, oni iz Velikog Polja jer boravak treba platiti Zagreb koji je to odbio.

Ivana Jazvića sve je to potaklo da piše institucijama, posebno gradonačelniku Milanu Bandiću. Iako se trud nije isplatio do te mjere da je dobio igralište, dali su mu odgovor da se sve mora rješavati od najnižih razina – mjesnog odbora. 

– Otišao sam na internet, našao mail, poslao i naveo sam sve. Nisam vjerovao da će mi odgovoriti. Nakon mjesec dana dobio sam odgovore i sve je krenulo. Pokazao sam to tati, on je pokazao susjedima, kazao je za tportal Ivan, učenik prvog razreda I. Tehničke škole ‘Tesla’ u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Najmlađi gradonačelnik tek stigao na funkciju, a već si smanjio plaću za 3 tisuće kuna

‘Inicijativa je krenula iz dvorišta’

Na jednom je druženju u Velikom Polju, piše Tportal, krenula i priča o Ivanu, tati, igralištu. 

– Inicijativa je krenula iz dvorišta. Pa dijete je prije nas shvatilo što treba napraviti, prisjeća se Davor Matković koji je bio nositelj liste pobjedničke Inicijative Volimo Veliko Polje na nedjeljnim izborima za mjesni odbor.

U dvorištu se tako skupilo 80-ak susjeda, svatko s nekim svojim problemima i odlučili su da moraju izaći na izbore. Nije ih zanimala ideologija, kao ni podjele i prijepori među velikim političkim pritiscima. Oni su samo htjeli riješiti probleme svojega naselja. 

Iako su krenuli s pripremom kampanje niti 2 mjeseca prije izbora, birači su shvatili važnost njihove liste. Potvrdu su dobili u nedjelju s čak 41,53% osvojenih glasova za mjesni odbor. 

– Nama je samo bitno da se napravi nogostup, igralište i da se sredi prometna situacija. Ako to ostvarimo, možemo slobodno odstupiti i neka netko drugi sjedi u mjesnom odboru umjesto nas, zaključio je Matković. 

Šesnaestogodišnji Ivan, junak cijele priče i stvarni začetnik ove inicijative kaže kako je jako ponosan na ostvareni rezultat i da se radi o nevjerojatno lijepom osjećaju.

Letak mjesni odbor Volim Veliko polje by Anonymous uowOtznES on Scribd