Pretraga

Tisuće učenika i mladih ovog će četvrtka svoju večer provesti u školama i to – učeći matematiku

A- A+

Već jedanaestu godinu za redom, diljem Hrvatske održat će se široko poznata Večer matematike. Večer matematike je skup interaktivnih radnih centara, radionica i predavanja koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Cilj ovog projekta je izgraditi pozitivan stav djece i učenika prema matematici pa se u njega uključilo više od 900 vrtića, škola, sveučilišta i udruga iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Matematika

Matematika | foto: Canva

Ovog četvrtka, 7. prosinca u 18 sati, u vrtićima, školama, udrugama za mlade te na sveučilištima, već tradicionalno će se održati jedanaesta po redu Večer matematike. Ovaj projekt još od 2013. godine, organizira Hrvatsko matematičko društvo, a njegova autorica je profesorica Tanja Soucie koja je s profesoricom Ivanom Katalenac ujedno i voditeljica projekta.

Cilj je popularizirati matematiku u društvu

Cilj Večeri matematike je popularizacija matematike među djecom, učenicima, mladima i u široj društvenoj zajednici, poticanje mladih u želji za nastavkom matematičkog obrazovanja te potpora nastavnika matematike u smislu edukacije i pristupa bazi aktivnosti koje populariziraju matematiku, a koje se mogu koristiti tijekom Večeri matematike, ali i u nastavi.

Ova večer zapravo je skup interaktivnih radnih centara, radionica i predavanja koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Kako govore organizatori, sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu – zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo.

Izdvojeni članak
katalog matematika

Matura ’24: Kako će izgledati matura iz Matematike? Došlo je do izmjene u gradivu koje se ispituje

U projekt uključeno više od  900 vrtića, škola, sveučilišta i udruga

U ovaj projekt je uključeno više od 920 vrtića, škola, sveučilišta i udruga iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije te Sjeverne Makedonije.

U vrtićima i školama koje pohađaju sudionici, organizirani su radni centri za učenike i roditelje, a u srednjim školama i udrugama radionice za mlade. Na sveučilištima su organizirana predavanja za učenike, mlade i širu društvenu zajednicu. Snimke predavanja dostupne su i nakon Večeri matematike, a sve materijale za provedbu projekta priprema i prijavljenima šalje Hrvatsko matematičko društvo. Također, sudjelovanje u projektu je besplatno za sve sudionike.

Program ovogodišnje Večeri matematike možete vidjeti u dokumentu u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.