Pretraga

Matura ’24: Kako će izgledati matura iz Matematike? Došlo je do izmjene u gradivu koje se ispituje

A- A+

I ove godine državna matura iz Matematike piše se na dvije razine, osnovnoj i višoj. Veći dio ispitnog kataloga za državnu maturu iz tog obveznog predmeta ostao je isti kao i prošle godine. Jedina razlika jest da je na ispitu više razine prošireno gradivo koje se ispituje na A razini ispita, u području funkcija i nizova. Na osnovnoj razini bit će zadano 30 zadataka, a na višoj ih je deset više.

katalog matematika

Foto: Unsplash/obrada: srednja.hr

I dok se državna matura iz Hrvatskog jezika već drugu godinu zaredom piše na jednoj razini, matura iz Matematike i ove se godine izvodi na dvjema razinama – osnovnoj i višoj. U 2024., prema kalendaru državne mature, ispit iz Matematike pisat će se posljednji, 27. lipnja.

Na objema razinama provjerava se isto – uporaba matematičkog jezika kod čitanja, interpretiranja i rješavanja zadataka, očitavanje i interpretacija podatka u raznim oblicima te jasno, logično i precizno prikazivanje dobivenih rezultata. Kao i prošle godine, provjerava se i mogu li maturanti matematički modelirati problemsku situaciju, naći rješenje te provjeriti ispravnost
dobivenoga rezultata, prepoznati i upotrebljavati vezu između različitih područja, upotrebljavati različite matematičke tehnike tijekom rješavanja zadataka, kao i koristiti džepno računalo.

Prvi korak kod pripreme bilo kojeg, pa tako i ovog ispita državne mature je da maturanti prouče ispitni katalog jer je od sedme stranice navedeno koje učenici moraju usvojiti prije izlaska na maturu i koje će se naći u zadacima. Na višoj razini došlo je do manjih izmjena.

Pogledajte naš video na ovu temu:

Matura iz Matematike na B razini piše se 150 minuta, ima 30 zadataka

No, dotaknimo se prvo onoga što maturante očekuje na osnovnoj razini, budući da tu razinu tradicionalno prijavljuje nešto veći broj maturanata. Oni koji prijave B razinu Matematike moraju pokazati znanje u pet područja i njihovim potpodručjima. U području brojevi rješavaju se zadaci vezani uz skupove brojeva te potencije i korijene.

U području algebra i funkcije, osim računanja s algebarskim izrazima učenici rješavaju zadatke vezane uz jednadžbe i nejednadžbe, zatim funkcije i nizove. U području oblik i prostor zadaci će biti vezani uz geometriju ravnine i prostora te analitičku geometriju. Preostala dva područja u kojima maturanti moraju pokazati znanje su mjerenje (trigonometrijski omjeri, sinus, kosinus…) te podaci, statistika i vjerojatnost.

Svoje znanje maturanti na osnovnoj razini pokazuju kroz ukupno 30 zadataka na kojima se maksimalno može ostvariti 40 bodova. Dva su tipa zadataka koja se pojavljuju na Matematici B razine, a to su zadaci višestrukog izbora i kratkog odgovora. Ispit osnovne razine traje 150 minuta bez stanke.

Čak tri sata traje Matematika na višoj razini, bit će zadano 40 zadataka

I na višoj se razini ispituje znanje u pet područja i njihovim potpodručjima. Na A razini se u području brojevi rješavaju se zadaci vezani uz skupove brojeva te potencije i korijene. U drugom području algebra i funkcije također se pojavljuju algebarski izrazi, učenici rješavaju zadatke vezane uz jednadžbe i nejednadžbe, funkcije i nizove, a na ovoj razini i derivacije. U odnosu na prošlu godinu malo je prošireno gradivo u potpodručju funkcije i nizovi. Konkretnije, ovogodišnji maturanti za ispit moraju znati i analizirati grafički prikaz funkcije, analizirati eskponencijalnu i logaritamsku funkciju kao i analizirati graf trigonometrijske funkcije. U potpodručje derivacija dodano je i da maturanti moraju moći povezivati definiciju derivacije funkcije u točki s problemom
tangente i brzine.

Kao i na osnovnoj razini, u području oblik i prostor zadaci će biti vezani uz geometriju ravnine i prostora te analitičku geometriju. Uz to, ispituju se kroz zadatke i znanja u područjima mjerenje (trigonometrijski omjeri, sinus, kosinus…) te podaci, statistika i vjerojatnost.

Na višoj je razini i više zadataka – ukupno će ih maturanti rješavati 40, a na njima mogu ostvariti najviše 60 bodova. Ispit A razine traje tri sata, a sadrži zadatke višestrukog izbora, kratkog odgovora, ali i zadatke produženog odgovora kojih nema na B razini.

 

Koji su kalkulatori zabranjeni?

Pravila pisanja ostaju ista kao lani – maturanti mogu koristiti samo kemijsku olovku plave ili crne boje, a od geometrijskog pribora jedno ravnalo ili jedan trokut. Kutomjer i šestar, kao i ranijih godina nisu dozvoljeni, dok knjižica s formulama dolazi uz ispit.

Uz to, pristupnicima će biti potreban znanstveni kalkulator. Kako stoji u ispitnom katalogu iz Matematike, dozvoljen je kalkulator koji ima eksponencijalnu funkciju (tipka 10x), logaritamsku funkciju (tipka log x) i trigonometrijske funkcije (tipke sin, cos, tan) Ne smiju se koristiti kalkulatori koji imaju mogućnost bežičnoga povezivanja s drugim uređajem, zatim mogućnost upotrebe memorijske kartice, mogućnost simboličkoga računanja (programiranja), a nije dozvoljen ni digitron s mogućnošću grafičkoga rješavanja (npr. u nazivu Graphic ili ima tipku GRAPH) te onaj koji ima opciju simboličkoga deriviranja i integriranja

Literatura za pripremu ispita državne mature iz Matematike svi su udžbenici za gimnazijski program i čiji se popis nalazi na web stranici MZO-a, a jedan od savjeta je i da maturanti za pripremu riješe ranije provedene ispite. Zadatke s prošlih matura možete rješavati i u našem sustavu kvizovi.srednja.hr. Podsjetimo, i ove će godine NCVVO par mjeseci prije mature objaviti probne ispite na svojim stranicama, o čemu više možete čitati na poveznici. Iako se pragovi prolaznosti na maturi određuju iznova svake kalendarske godine, napomenimo kako je lani prag za dvojku na Matematici bio 25 posto, dok prošlogodišnje pragove za sve ostale ocjene možete vidjeti ovdje.

U nastavku se nalazi ispitni katalog iz Matematike za 2024. kojeg bi maturanti trebali detaljno proučiti. Napomena: ako vam dokument ispod nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.