Pretraga

Tisuće učenika u četvrtak navečer ostaju u školi, a učit će matematiku na interesantan način

A- A+

I ove se godine održava sada već široko poznata Večer matematike. Riječ je o skupu interaktivnih radnih centara, radionica i predavanja koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici, a u manifestacija okuplja više desetaka tisuća sudionika.

Foto: Louis Bauer; pexels

Ovog četvrtka u školama diljem Hrvatske obilježit će se Večer matematike. Još od 2013. ovu manifestaciju organizira Hrvatsko matematičko društvo i to tradicionalno prvog četvrtka u prosincu. Autorica projekta Večeri matematike je profesorica Tanja Soucie, koja je s profesoricom Ivanom Katalenac ujedno i voditeljica projekta.

Manifestacija na nacionalnoj razini

– Večer matematike je manifestacija na nacionalnoj razini u koju se uključuje sve više dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola, sveučilišta te udruga. Cilj Večeri matematike je popularizacija matematike među djecom, učenicima, mladima i u široj društvenoj zajednici, poticanje mladih u želji za nastavkom matematičkog obrazovanja te potpora nastavnika matematike u smislu edukacije i pristupa bazi aktivnosti koje populariziraju matematiku, a koje se mogu koristiti tijekom Večeri matematike i u nastavi, poručuju organizatori.

Ideja ove manifestacije je da se kroz skup interaktivnih radnih centara, radionica i predavanja potakne izgradanja pozitivnog stava učenika prema matematici.

– Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu – zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo, kažu organizatori.


VEČER MATEMATIKE U BROJKAMA

  • 2013. godina – ukupan broj sudionika je bio 38.598
  • 2014. godina – ukupan broj sudionika je bio 55.656
  • 2015. godina – ukupan broj sudionika je bio 55.656
  • 2016. godina – ukupan broj sudionika je bio 95.954
  • 2017. godina – ukupan broj sudionika je bio 102.930
  • 2018. godina – ukupan broj sudionika je bio 105.394
  • 2019. godina – ukupan broj sudionika je bio 83.375
  • 2020. godina – ukupan broj sudionika je bio 55.012

Sudjelovati mogu svi koji iskažu interes

Sve materijale za provedbu projekta priprema i prijavljenima šalje Hrvatsko matematičko društvo, a sudjelovanje u ovom projektu besplatno je za sve sudionike.

– U manifestaciju sudjeluju dječji vrtići, osnovne škole, srednje škole, sveučilišta te udruge koje iskažu interes. U vrtićima i školama koje pohađaju sudionici organizirani su radni centri za učenike i roditelje, u srednjim školama i udrugama radionice za mlade. Na sveučilištima su organizirana predavanja za učenike, mlade i širu društvenu zajednicu. Snimke predavanja dostupne su i nakon Večeri matematike. Za sve razine sudionika pripremljeni su i online materijali te se Večer matematike u slučaju potrebe može u potpunosti provesti i u online okruženju, priopćili su organizatori događaja.

A da su i ove godine pripremili mnoštvo zanimljivog sadržaja, govore i brojke.

– Za dječje vrtiće za Večer matematike 2021. godine pripremljeno je 145 radnih centara, deset digitalnih aktivnosti i 7 interaktivnih matematičkih slikovnica. Za osnovne škole oko 200 radnih centara, 20 radionica devet escape roomova te dvadesetak online aktivnosti. Srednje škole imat će pristup tridesetak radionica, desetak online aktivnosti uključujući dva escape rooma te dvadesetak radnih centara. Sudionici će sami moći odabrati aktivnosti koje će provesti. Za osnovne i srednje škole te širu javnost također će se prikazivati online predavanja uživo, a snimke predavanja bit će dostupne i nakon Večeri matematike, poručuju organizatori.