Pretraga

Tomašević o jednosmjenskoj nastavi: ‘Desetljećima se nisu gradile škole, a izdavale su se dozvole za stambene zgrade’

A- A+

Gradonačelnik Tomislav Tomašević posjetio je Osnovnu školu Ante Kovačića u kojoj su završeni radovi dogradnje čime je iz tri smjene škola napokon prešla na dvije. Dograđene su četiri učionice i nova sportska dvorana za više od 1.000 učenika te škole. Najavljeno je da će se graditi novi školski objekti u susjedstvu kako bi se ta škola još dodatno rasteretila i postala jednosmjenska do 2027. godine.

Tomislav Tomašević i ravnateljica Osnovne škole Ante Kovačić, Jadranka Salopek | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Nakon skoro 20 godina čekanja Osnovna škola Ante Kovačića konačno je iz trosmjenske prešla na dvosmjensku nastavu. To im je omogućeno zbog dogradnje škole kojom su dobili još četiri učionice i novu sportsku dvoranu, a uređeni su i vanjski popratni objekti, odnosno igrališta. Na postojećih 5.000 dograđeno je još 2.000 kvadrata, a vrijednost radova i opremanja je više od šest milijuna eura što je financirano iz gradskog proračuna grada Zagreba.

– Na dogradnju se čekalo od 2006. godine, a radovi su započeli u našem mandatu prije dvije godine i drago mi je da su radovi završili taman da više od 1.000 učenika novu nastavnu godinu ima u dvije smjene, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević koji je u školi održao press konferenciju.

‘Desetljećima se nisu gradile škole, a izdavale su se građevinske dozvole za stambene zgrade šakom i kapom’

Dodao je kako je cilj da ta škola postane jednosmjenska, s obzirom na to da se do 2027. godine zbog cjelodnevne sve osnovne škole u Hrvatskoj moraju prebaciti na jednosmjensku nastavu. Objasnio je i koji je glavni problem kvarta Špansko u kojoj se škola Ante Kovačića nalazi i zbog čega je do sada bila trosmjenska.

– Ovo je samo početak. U planu je izgradnja i novih školskih objekata u susjedstvu kako bi se Osnovna škola Ante Kovačića još dodatno rasteretila i kako bismo nastavili dalje prema univerzalnom cilju koji je za Zagreb najteže ostvariv u Hrvatskoj, a to je jednosmjenska nastava. Zato jer se desetljećima nisu gradile škole, a izdavale su se građevinske dozvole za stambene zgrade šakom i kapom i mi sada moramo u jako brzom vremenu riješiti probleme koji su se akumulirali zadnjih desetak godina, objasnio je gradonačelnik Tomašević.

Ravnateljica objasnila zašto učenici razredne nastave dolaze ranije u smjenu

Nakon što nam je ravnateljica Jadranka Salopek još prošlog tjedna potvrdila kako će Osnovna škola Ante Kovačića od početka ove nastavne godine konačno biti u dvije smjene, od roditelja čiji učenici pohađaju tu školu, dobili smo informaciju kako se u rasporedu nalaze tri različita vremena početka nastave. Stoga smo pitali ravnateljicu Salopek o čemu se radi i znači li to da je nastava ipak i dalje u tri smjene.

– Popodnevna nastava za razrednu nastavu započinje u 13.10 a za predmetnu u 14.00 sati, što nisu tri smjene već samo različiti početak nastave da bi ‘manja’ djeca ranije završavala s nastavom i imala vrijeme za izvanškolske aktivnosti, rekla nam je ravnateljica Osnovne škole Ante Kovačića.

Izdvojeni članak
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ispred OŠ Jure Kaštelana na konferenciji za medije

U Zagrebu u prvi razred krenulo preko 7.500 prvašića: ‘U dvije godine obnovljeno i izgrađeno 13 škola’

Problemi u zagrebačkim školama zbog većeg broja prvašića

Uz to, čini se da ova škola ipak nije bila posljednja trosmjenska škola u Zagrebu kako se prethodno naglašavalo. Na konferenciji uoči početka nove školske godine, Gradskog ureda za obrazovanje, mlade i sport Luka Juroš komentirao je situaciju koja se dogodila u Osnovnoj školi Dragutina Domjanića neposredno prije prvog dana nastave u školskoj godini 2023./2024. Naime, ondje je došlo do povećanja broja učenika te bi škola morala raditi u tri smjene, ali hoće li tako biti, kaže Juroš, još nije sigurno.

– S roditeljima i ravnateljicom Osnovne škole Dragutin Domjanić razmotrili smo niz mogućnosti kojima bi razriješili ovu situaciju u što kraćem roku, a odmah mogu najaviti da će grad Zagreb odmah raspisati poziv za zakup privatnih prostora na tom prostoru kako bi što prije vratili školu u dvije smjene da bi se smanjio pritisak, objasnio je u ponedjeljak Juroš.