Pretraga

U Zagrebu u prvi razred krenulo preko 7.500 prvašića: ‘U dvije godine obnovljeno i izgrađeno 13 škola’

A- A+

Za preko 7.500 prvašića u Zagrebu danas je prvi dan nastave, a tom se prigodom gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, obratio javnosti. Ističe kako je u Zagrebu u protekle dvije godine obnovljeno ili iznova izgrađeno 13 novih škola. Zagrebačke škole od ove su godine dobile i novi jelovnik koji je izrađen u suradnji sa stručnjacima s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za medije | Službena stranica grada Zagreba

U prvi razred u gradu Zagrebu danas je krenulo nešto više od 7.500 prvašića što je više nego u drugim dijelovima Hrvatske dok je u druge razrede osnovnih i srednjih škola upisano nešto više od sto tisuća učenika. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije povodom početka nove školske godine na kojoj se dotaknuo tema obnove i ulaganja u škole, školske prehrane, povećanja plaće asistentima u nastavi te produženog boravka koji je, čini se, potrebniji sve većem broju učenika.

U zadnje dvije godine u Zagrebu obnovljeno ili izgrađeno 13 škola

Dio tih učenika pohađat će Osnovnu školu Jure Kaštelan za koju je gradonačelnik izjavio da je ponosan što je u potpunosti obnovljena jer se o njenoj obnovi govori već godinama.

– Ova škola ne samo da je obnovljena nego je i proširena. Izgrađeno je pet novih učionica, ali tu nećemo stati nego ćemo krenuti s dogradnjom. Cijeli projekt je uključivao 26 učionica, novu sportsku dvoranu, nove vanjske sportske terene i školski trg, a vrijednost investicije iznosila je gotovo 16 milijuna eura koji su u cijelosti isplaćeni iz gradskog proračuna, rekao je.

U zadnje dvije godine u Zagrebu je obnovljeno ili iznova izgrađeno 13 novih škola, uključujući i područne škole. Također, završavaju se tri cjelovite obnove nakon potresa koje će biti gotove do početka iduće školske godine jer se radi o kompliciranim obnovama. Grad Zagreb će ostvariti i dodatna ulaganja od 15 milijuna eura u investicijska održavanja škola kao što su obnova kotlovnica, kuhinja, krovova te izgradnja liftova koji će poboljšati kvalitetu izvođenja nastave.

Osnovna škola Jure Kaštelan | Službena stranica grada Zagreba

Novi jelovnik u školama

Dogradonačelnica Zagreba Danijela Dolenec osvrnula se na prehranu u školama te izjavila kako su, u posljednjih pola godine, postigli velike rezultate kada je riječ o dostupnosti školskih obroka te da je, u odnosu na prošlu godinu, 15 tisuća učenika više koristilo mogućnost prehrane u školi. Dogradonačelnica je navela i jednu novost kada je riječ o školskim jelovnicima – to da je grad Zagreb od Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta naručio prijedloge jelovnika za školske obroke što će, navodi, značajno poboljšati kvalitetu prehrane učenika.

– Ovo je važno jer djeca najvažniji dio dana provode u školi i za njihovu koncentraciju te psihičko i fizičko zdravlje je važno da imaju kvalitetnu prehranu, govori dogradonačelnica. Također, rečeno je i da se trenutno u desetak škola provodi projekt zelene javne nabave čime bi se omogućilo da namirnice za školske obroke dolaze iz zagrebačkog prstena.

Još jedna važna tema koja se našla na dnevnom redu je produženi boravak u školama za koji je rekla kako su napravili ogroman iskorak jer mogućnost korištenja produženog boravka u školama koristi više od 50 posto djece od prvog do četvrtog razreda, a dotakla se i teme povećanja satnice za pomoćnike u nastavi koja je porasla sa 4,64 eura na 5,30 eura.

Izdvojeni članak

Učenici zagrebačkih osnovnih škola dobivaju zdravije jelovnike: Evo kako će izgledati meni

Što je s nastavom u tri smjene u nekim školama?

Osim tema koje su se našle na dnevnom redu, gradonačelniku je postavljeno pitanje o nastavi u tri smjene koja je se odvijala u osnovnoj školi Antuna Kovačića i hoće li to biti posljednja škola s takvom vrstom nastave. Gradonačelnik je rekao kako to neće biti slučaj te da bi se isto moglo dogoditi s Osnovnom školom Dragutina Domjanića s obzirom na to da broj prvašića u ovoj školi premašuje njene kapacitete. Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, mlade i sport Luka Juroš uključio se u raspravu i dao svoj odgovor.

– S roditeljima i ravnateljicom ove škole razmotrili smo niz mogućnosti kojima bi razriješili ovu situaciju u što kraćem roku, a odmah mogu najaviti da će grad Zagreb odmah raspisati poziv za zakup privatnih prostora na tom prostoru kako bi što prije vratili školu u dvije smjene da bi se smanjio pritisak, objašnjava Juroš.

Čitavu konferenciju za medije pogledajte u videu na našoj Facebook stranici: