Pretraga

Top lista: Švedska i Velika Britanija socijalno najrazvijenije zemlje svijeta

A- A+

Ovisno o tome ispunjava li neka zemlja temeljne socijalne potrebe ljudi, određuje se koliko je ona socijalno napredna. Indeks socijalnog razvitka tako je pomogao sastaviti ljestvicu onih najnaprednijih u tom polju.

Indeks socijalnog razvitka u obzir uzima elemente temeljnih ljudskih potreba, poput prehrane i zdravstvene njege, čistoće zraka, vode i sanitarija i osobne sigurnosti. Osim tih potreba, indeks u obzir uzima i potrebe poput pristupa informacijama, ekonomske stabilnosti, osobnih prava građana, obrazovanja i jednakosti, prenosi Business Insider.

Zemlje rangirane prema temeljnim ljudskim potrebama i mogućnostima koje pružaju

Indeks je dizajnirao tim stručnjaka s Harvarda, na čelu s profesorom Michaelom Porterom, a zatim su rangirali zemlje po socijalnim prednostima koje osiguravaju opće zadovoljstvo i sigurnost građana. Zanimljivo je to što je Indeks pokazao da zemlje sa sličnim brutom nacionalnim dohotkom nemaju uvijek istu razinu socijalne naprednosti.

Izdvojeni članak

Ovo su zemlje idealne za odrastanje

Španjolska je na dnu ljestvice od deset socijalno najnaprednijih zemalja, u kojoj ćete vrlo dobro živjeti, ukoliko se uspijete zaposliti. Upravo je to značajan problem te zemlje, koju mnogo mladih napušta u potrazi trbuhom za kruhom. Francuska je rangirana na deveto mjesto, a najviše zahvaljujući ljudskim pravima koja su tamo jako poštivana. Nedavno su u Francuskoj legalizirani gay brakovi.

U Japanu se osjećaju sigurno i zaštićeno

Japan je zahvaljujući gospodarskoj nadmoći zemlja u kojoj se građani osjećaju sigurno i zaštićeno. Ne trebamo niti pričati o stupnju uređenosti zemlje, i mogućnostima obrazovanja i zaposlenja. Na sedmo mjesto se smjestila Australija, koja prema ovom Indeksu, vrvi poslovnim i obrazovnim mogućnostima, dok se u njoj također osjećaju jednakost i poštivanje osobnih prava.

Izdvojeni članak

Turistima nisu zanimljive: Ovo su najslabije posjećene zemlje svijeta

Amerika se smjestila na šesto mjesto, najviše zahvaljujući velikim mogućnostima kvalitetnog obrazovanja na prestižnim fakultetima. Ispred nje se nalazi Njemačka, koja je opisana kao dobro podmazani stroj, u kojim su temeljne ljudske potrebe poput zdravstvene njege, prehrane, te čistoće vode i zraka vrlo dobro zastupljene.

Kanada je dobar izbor

Kanada je potvrđena kao definitivno dobar izbor, jer je rangirana kao prva što se tiče osobne sigurnosti, jednakosti i osobnih prava. Također, ova zemlja pruža mnogo poslovnih mogućnosti. Švicarska se smjestila na treće mjesto, zbog ispunjavanja temeljnih ljudskih potreba, visoke razine osobne sigurnosti i medicinske njege. Ujedinjeno Kraljevstvo je na drugom mjestu, a najviše se može pohvaliti čistoćom zraka i vode, te visokom razinom zdravlja i poštivanja osobnih prava.

Švedska na čelu ljestvice kao socijalno najnaprednija

Na prvom se mjestu pak našla Švedska, koja je prema stručnjacima s Harvarda, socijalno najnaprednija zemlja svijeta. Ova je zemlja rangirana kao prva na ljestvici osobne sigurnosti, slobode, osobnih prava i prava izbora, a visoko je rangirana i u kategoriji visokog obrazovanja i čistoće zraka, vode i sanitarija.