Pretraga

Ovo su zemlje idealne za odrastanje

A- A+

Mnogi Hrvati dijele mišljenje kako država u kojoj žive nije idealna za odrastanje. Da bi otkrili koja je zemlja najbolja što se tiče odrastanja provedeno je istraživanje pod nazivom Card 11, kojim je uključeno 29 država OECD-a. Kao najbolja pokazala se Nizozemska, dok su naši susjedi Slovenci zauzeli visoko 12. mjesto. Međutim, Velika Britanija, Kanada i SAD svoje mjesto nisu našle među poželjnijim državama u kojima bi bilo najbolje provesti djetinjstvo.

Lista zemalja u kojima je najbolje odrastati

UNICEF je objavio rezultate istraživanja Card 11, koje je obuhvatilo 29 zemalja OECD-a te je formirana rang lista zemalja u kojima je najbolje odrastati. Dimenzije koje su se pratile istraživanjem su: materijalno blagostanje, obrazovanje, zdravlje i sigurnost, ponašanje i rizik te stanovanje i okoliš, piše Večernji list.

Izdvojeni članak

Rezultati ankete: Mladi ne žele da Zagreb zabrani alkohol


Čak 85 posto hrvatskih učenika pilo alkohol

Europsko istraživanje o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima (ESPAD) provedeno je 2011. godine. Rezultati tog istraživanja pokazali su kako je 41 posto hrvatskih učenika pušilo cigarete u posljednjih mjesec dana, dok ih je čak 85 posto pilo alkohol.

Idealno djetinjstvo u nordijskim zemljama

Na samo vrhu ljestvice nalazi se Nizozemska, što znači da je upravo spomenuta država najbolja za odrastanje djece. Slijede je nordijske zemlje, a Rumunjska, Letonija, Litva i SAD nalaze se na začelju. Iz spomenutog istraživanja se može zaključiti kako viši BDP ne znači nužno i veću dobrobit djece. Upravo zbog potonjega se Slovenija nalazi ispred Kanade i Velike Britanije, Portugal ispred SAD-a te je Češka bolje pozicionirana od Austrije.

Obrazovanje raste, a Hrvatska je ispod prosjeka

U svih 29 zemalja koje su bile promatrane zapaženo je kako se smanjuje smrtnost dojenčadi i obiteljsko siromaštvo, dok se stopa daljnjeg obrazovanja povećava. Iako je većina dostupnih podataka bila iz 2009./2010. godine, vjeruje se da se prosječni nivo školskog uspjeha kao i razina rizičnog ponašanja djece ne mijenja znatno.

Po pitanju konzumacije alkohola i cigareta, Hrvatska se nalazi iznad europskog prosjeka, dok je po kvaliteti obrazovanja situacija obrnuta.