Pretraga

Tri hrvatska maturanta osvojila medalje na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi

A- A+

Hrvatski srednjoškolci su osvojili tri odličja na 26. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, netom održanoj u Taipeiu u Tajvanu. Inače ovo je najprestižnije svjetsko informatičko natjecanje za učenike srednjih škola na kojem je ovoga puta sudjelovalo 311 natjecatelja iz čak 81 zemlje. Srebrene medalje osvojili su Mislav Balunović iz Gimnazije Matija Mesić u Slavonskom Brodu te Dominik Gleich iz zagrebačkog MIOC-a. Broncom se pak okitio Mislav Bradač iz V. gimnazije Zagreb.

Foto: Hrvatski savez informatičara

Na 26. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi koja se održavala u Taipeiu u Tajvanu, tri hrvatska srednjoškolca okitila su se odličjima. Vrijednost njihovog uspjeha tim je veća, znamo li da je ovo najprestižnije svjetsko informatičko natjecanje za učenike srednjih škola. Ove godine je sudjelovalo 311 učenika iz 81 države.

Izdvojeni članak

Hrvatski maturant postao najbolji matematičar na svijetu

Mislav Baunović u manje od deset dana napravio dva svjetska rezultata

Odlikovani hrvatski informatičari su Mislav Balunović, koji je osvojio srebro, a pohađa Gimnaziju Matija Mesić u Slavonskom Brodu. Medalju istog sjaja osvojio je učenik zagrebačke XV. gimnazije Dominik Gleich, dok se broncom okitio učenik V. gimnazije Zagreb Mislav Bradač.

Dio četveročlanog tima, bio je i Tonko Sabolčec, još jedan Miočanin. Nije osvojio medalju, ali imat će vremena za to, budući da je jedini član koji pohađa treći razred, dok su odlikovana trojica maturanti.

Svakako treba napomenuti da je u manje od deset dana ovo druga velika svjetska medalja za Mislava Balunovića. Naime, od 3. do 13. srpnja ovaj je maturant iz Slavonskog Broda sudjelovao i na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Južnoafričkoj Republici te tamo osvojio zlatno odličje.

Izdvojeni članak

Maturant iz Belog Manastira hara natjecanjima, ruši stereotipe i poručuje ‘informatičari nisu fah – idioti’

Šest problemskih zadataka u dva dana

Na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, natjecanje se sastoji od rješavanja šest problemskih zadataka kroz dva dana, u programskim jezicima Pascal, C i C++ pod operativnim sustavom Linux.

Reprezentacije zemalja, kao što smo napomenuli, sastoje se od četiri učenika, koji zadatke rješavaju pojedinačno. Svaki tim čine i dva voditelja, a to su kod nas bili Aron Bohr te Marin Tomić.

Na kraju dodajmo kako se nastup na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi osigurava najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi te Izbornim pripremama, navodi se u izvještaju Hrvatskog saveza informatičara.