Pretraga

Trudne maloljetnice postale modni hit

A- A+

www.gradsubotica.co.rs

Izgleda kako je posljednjih par godina u djelovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine među srednjoškolkama došlo u modu zatrudnjeti te se kao posljedica toga i vjenčati se. Više se ne mogu izvlačiti na neznanje i zaostali mentalitet pa na pitanje zašto se to događa nitko ne zna odgovor.

Bez završene srednje škole postaju mame

U zadnje tri godine u Livnu, gradu od 30.000 stanovnika na jugozapadu BiH, naglo se povećao broj maloljetnih trudnica koje iz srednjoškolskih klupa uskaču u vjenčanice. Prvi je slučaj sve šokirao, a nakon njega su se samo gomilale izjave Jeste čuli tko je trudan i udaje se? Više se nisu pitali koliko ima godina, nego u koju srednju školu ide i kad su svatovi.

Srednja ekonomska škola daleko prednjači pred gimnazijom i strukovnom školom. Svi su kao razlog navodili činjenicu kako su u ekonomsku išle djevojke kojima je glavna zanimacija bila nacrtati se u obližnjem kafiću i zavodljivo se smješkati suprotnom spolu. Škola im nikada i nije bila na prvom mjestu. Naravno, uz časne iznimke. 

U tri godine oko 20 trudnih srednjoškolski

Kako argument neznanja i neupućenosti više nije prolazio, svi su se pitali što se s tim ljudima događa. Najčešće reakcije su bile sažaljenja kao što će sada od života, uništili su svoju mladost, od čega će živjeti i slično jer su i očevi u većini slučajeva bili maloljetni.

Što se moglo odmah i zaključiti, većina njih je ostala na teret svojim roditeljima. Kako je u Livnu evidentirano oko 20 maloljetnih trudnica, glavni komentari su bili kako je trudnoća očito postala novi modni hit među Livanjkama.

www.zena.hr

Brak se nameće kao logično rješenje

Kako je grad mali i svatko svakoga zna, ničiji roditelji ne žele dopustiti da im kćer rodi, a da nije udana.

– Ako sam preživjela trenutak kad sam sa 16 godina rekla roditeljima da sam trudna, sve ću preživjeti. Prvo sam se šokirala i počela plakata, a onda sam shvatila da nemam drugog izlaza nego svima priznati te se udati za oca mog djeteta, izjavila je Ivana koja je sada majka prekrasnog dvogodišnjeg dječaka.

Priznaje kako danas ima više problema, nego užitaka , ali bi i danas sve isto ponovila. Nije završila srednju školu pa ne može naći posao, muž joj radi na moru, a ona živi s njegovom obitelji. Sina voli više od same sebe, ali priznaje kako joj se cijeli život okrenuo naglavačke. 

Krivo pucanje kondoma ili neopreznost

Ne živimo u starim vremenima kada je djevojka od 18 godina bila stara, svi znamo za zaštitu i prema svemu tome ne bi se trebale događati ovakve stvari, ali se ipak događaju. Većina ih krivi nepouzdanost kondoma ili kažu zaletjelo nam se.

Je li moguće da se svima zaletjelo ili je jednostavno riječ o djevojkama i mladićima koji sve poduzimaju kako bi se vjenčali i imali dobar razlog za napuštanje škole.

Stariji su ljudi shvatili ozbiljnost situacije te su vodili dugotrajne razgovore s tinejdžerima pod svojim krovom, što je očito bilo učinkovito jer se u zadnjih šest mjeseci situacija lagano popravila.