Pretraga

Hrvatska na vrhu Europe: Preko 5 000 maloljetničkih trudnoća u tri godine

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj se u protekle tri godine porodilo preko pet tisuća maloljetnica, čim se nalazimo na samom vrhu UNICEF-ove ljestvice zemalja s problemom maloljetničke trudnoće. Mnogi Hrvati se nadaju kako će novouvedeni zdravstveni odgoj u školama znatno umanjiti broj tinejdžerki koje prerano postaju majke ili se, pak, odluče na abortus.

HZJZ raspolaže podacima koji pokazuju kako je u posljednje tri godine u Hrvatskoj zatrudnjelo 5 237 tinejdžerki u dobi od 14 do 19 godina, a čak 25 djevojčica je bilo mlađe od 13 godina. Hrvatska, po problemu maloljetničke trudnoće, prednjači pred susjednom Slovenijom, ali i brojnim drugim zemljama u svijetu.


www.sezamweb.net

Sve veći broj djece koja dobivaju djecu ili abortiraju

Istraživanjem provedenim povodom maloljetničkih trudnoća došlo se do rezultata koji su pokazali kako je prosječna dob u kojoj djevojke stupaju u seksualni odnos 17 godina, dok se muškarci upuštaju u odnose godinu dana ranije.

Rezultati su pokazali i to da samo 40 posto mladih parova koristi bilo koji oblik kontracepcije, pa podatak od preko 1 500 maloljetničkih trudnoća godišnje i nije začuđujući. Prema HZZO-u, u 2010. godini je zabilježeno čak 400 maloljetnica koje su napravile pobačaj, što djevojke ošteti fizički, ali i psihički.

‘Upropastila je svoj i moj život’

Josipa je zatrudnjela u trećem razredu srednje škole te joj nije palo na pamet da pobaci. Budući otac je maturant koji se vrlo brzo pomirio s činjenicom kako će dobiti kćer ili sina. – Upropastila je svoj i moj život, bila je prva reakcija Josipine uplakane majke kad je čula vijest.

Čim je saznala kako će dobiti bebu, Josipa je prestala ići u školu, te se vjenčala prije mjesec dana. Kaže da se uopće ne brine za budućnost svoje obitelji jer je sigurna kako će sve biti u redu, ali je priznala kako joj je priopćenje roditeljima bila najgora situacija u kojoj se mogla naći.

Ne smije se zanemariti činjenica kako se broj tinejdžerice s djecom godinama ne povećava, ali i ne smanjuje. Sadržaj spolne/rodne ravnopravnost i odgovornog spolnog ponašanje već se u sedmom razredu osnovne škole bavi prepoznavanjem i odbijanjem vršnjačkih pritisaka i neželjenih ponašanja vezanih uz spolnost, a u osmom razredu je predviđeno detaljnije obrađivanje trudnoće i preranog stupanja u seksualne odnose.