Pretraga

Hrvatska na vrhu Europe: Preko 5 000 maloljetničkih trudnoća u tri godine

A- A+

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj se u protekle tri godine porodilo preko pet tisuća maloljetnica, čim se nalazimo na samom vrhu UNICEF-ove ljestvice zemalja s problemom maloljetničke trudnoće. Mnogi Hrvati se nadaju kako će novouvedeni zdravstveni odgoj u školama znatno umanjiti broj tinejdžerki koje prerano postaju majke ili se, pak, odluče na abortus.

HZJZ raspolaže podacima koji pokazuju kako je u posljednje tri godine u Hrvatskoj zatrudnjelo 5 237 tinejdžerki u dobi od 14 do 19 godina, a čak 25 djevojčica je bilo mlađe od 13 godina. Hrvatska, po problemu maloljetničke trudnoće, prednjači pred susjednom Slovenijom, ali i brojnim drugim zemljama u svijetu.

Izdvojeni članak

Trudne maloljetnice postale modni hit


www.sezamweb.net

Sve veći broj djece koja dobivaju djecu ili abortiraju

Istraživanjem provedenim povodom maloljetničkih trudnoća došlo se do rezultata koji su pokazali kako je prosječna dob u kojoj djevojke stupaju u seksualni odnos 17 godina, dok se muškarci upuštaju u odnose godinu dana ranije.

Rezultati su pokazali i to da samo 40 posto mladih parova koristi bilo koji oblik kontracepcije, pa podatak od preko 1 500 maloljetničkih trudnoća godišnje i nije začuđujući. Prema HZZO-u, u 2010. godini je zabilježeno čak 400 maloljetnica koje su napravile pobačaj, što djevojke ošteti fizički, ali i psihički.

Izdvojeni članak

Diskriminacija na djelu: Srednja škola izbacuje trudne učenice

‘Upropastila je svoj i moj život’

Josipa je zatrudnjela u trećem razredu srednje škole te joj nije palo na pamet da pobaci. Budući otac je maturant koji se vrlo brzo pomirio s činjenicom kako će dobiti kćer ili sina. – Upropastila je svoj i moj život, bila je prva reakcija Josipine uplakane majke kad je čula vijest.

Čim je saznala kako će dobiti bebu, Josipa je prestala ići u školu, te se vjenčala prije mjesec dana. Kaže da se uopće ne brine za budućnost svoje obitelji jer je sigurna kako će sve biti u redu, ali je priznala kako joj je priopćenje roditeljima bila najgora situacija u kojoj se mogla naći.

Ne smije se zanemariti činjenica kako se broj tinejdžerice s djecom godinama ne povećava, ali i ne smanjuje. Sadržaj spolne/rodne ravnopravnost i odgovornog spolnog ponašanje već se u sedmom razredu osnovne škole bavi prepoznavanjem i odbijanjem vršnjačkih pritisaka i neželjenih ponašanja vezanih uz spolnost, a u osmom razredu je predviđeno detaljnije obrađivanje trudnoće i preranog stupanja u seksualne odnose.