Pretraga

Stiže novi model upisa u prve razrede, roditelji neće sami prijavljivati dijete: U pilot-projektu jedna županija

A- A+

Prema planu Ministarstva znanosti i obrazovanja, od iduće godine mijenja se način upisa djece u prve razrede osnovnih škola. Roditelji neće morati sami prijavljivati dijete za upis, nego će ono u modulu e-Upisi na portalu e-Građani biti raspoređeno prema upisnom području. Ako sustav odredi školu koja roditeljima ne odgovara, moći će podnijeti zahtjev za promjenom. Pilot-projekt ove godine provodi se u Zadarskoj županiji.

Ilustracija: Pexels

Ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja odabralo je Zadarsku županiju za provedbu pilot-projekta novog modela prijave učenika za upis u prvi razred osnovne škole, a od sljedeće godine isti će model biti primijenjen u cijeloj Republici Hrvatskoj, stoji u priopćenju Zadarske županije.

Dijete se automatski raspoređuje prema upisnom području

Kako objašnjavaju, novost je ta da roditelji neće trebati sami prijavljivati dijete za upis u prvi razred, nego će dijete biti raspoređeno u školu prema upisnom području, u najbližu školu djetetovu prebivalištu odnosno boravištu. No dijete neće nužno trebati pohađati školu koju je odredio sustav ako to roditeljima ne odgovara, ističu iz Zadarske županije.

– Podsjetimo, dosadašnji proces upisa učenika u prve razrede osnovnih škola imao je tri glavna koraka. Prvi korak je bio tzv. predupis kada su roditelji sami prijavljivali dijete u školu koja odgovara upisnom području škole ili u neku drugu školu koju su sami htjeli odabrati. Fizički su morali dolazili u školu ili na druge načine, ovisno o tome je li škola omogućila prijavu djeteta elektronskim putem. Drugi korak bio je testiranje učenika, a treći korak bio je sam upis. Drugi i treći korak ostaju isti kao i do sada, što znači da će roditelji i dalje sami odlučivati o tome u koju će školu dijete upisati, ako se ne narušava optimalan ustroj rada škole i ne onemogućuje upis školskim obveznicima upis u školu kojoj pripadaju prema upisnom području , istaknuo je pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i sport Ivan Šimunić.

Izdvojeni članak
prijave za faks u sustavu postani student

Važan dan za tisuće maturanata: Krenule prijave na fakultete, ovo morate znati

‘Nastojat će se rastereti pojedine škole koje su sad opterećene’

Dodaje da je optimalni broj učenika u razrednom odjelu je 24, minimalni 20, a maksimalni 28.

– Ovisno o broju učenika u razrednim odjelima i ovisno o prostornim kapacitetima školskih objekata, nastojat će se rastereti pojedine škole koje su sad opterećene. Radi se o procesu i bit će nam potrebno strpljenja i suradnje s ravnateljima škola i stručnim službama. Ovaj model upisa pomoći će bržem prelasku na jednosmjenski rad škola, što će pozitivno utjecati na sve aspekte rada škola, ističe je Šimunić.

Do kraja ožujka u e-Građani bit će dostupan modul e-Upisi

Iz Zadarske županije iznose i podatak da je u evidenciji kojom raspolažu 1.768 djece dorasle za upis u 1. razred, od čega je 795 djece na području Grada Zadra. Navode i da od prethodne godine ima 97 djece ukupno s odgodom upisa i šestero djece s privremenim oslobađanjem od upisa koji će se pribrojiti ukupnom broju učenika u evidenciji.

Nakon što resorni Upravni odjel rasporedi/administrira sve učenike po školama, škole će nakon dobivanja pristupa aplikaciji od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja izvršiti uvid u dostavljene podatke o djeci, pregled i korekciju, ako je potrebno, te unijeti podatke o terminima psihofizičkog testiranja u školama za svako dijete pojedinačno, piše u priopćenju Zadarske županije.

Do 31. ožujka roditelji će dobiti pristup samom modulu e-Upisi u portalu e-Građani te će im svi podaci za njihovo dijete biti vidljivi, pa tako i raspored testiranja.

Izdvojeni članak
tesar

Tesara nedostaje u cijeloj zemlji, upisivale ih samo četiri škole: ‘Moramo osvijestiti da nisu svi za gimnaziju i doktorate’

Roditelji mogu podnijeti zahtjev za promjenom

– Ako roditelji budu imali primjedbi ili želja za upis u školu s drugog upisnog područja, moći će unijeti u sustav zahtjev za promjenom . Ti zahtjevi bit će vidljivi nama kao administratoru te biti uvaženi ukoliko bude moguće. Roditelji koji nemaju pristup sustavu e-građani moraju otići u školu najbližu prebivalištu i provjeriti je li njihovo dijete raspoređeno u tu školu te na istom mjestu mogu predati i zahtjev za promjenu škole ako to žele. Također, ako ustanove da dijete nije raspoređeno u najbližu školu, moći će se obratiti našem Upravnom odjelu obrazovanje, kulturu i sport na adresu e-pošte koja će biti objavljena na mrežnim stranicama škole. Na školskim mrežnim stranicama bit će objavljeni i termini testiranja djece upravo za one roditelje koji nemaju pristup sustavu e-građani, pojasnio je pročelnik Šimunić.

Rasporeda upisa nema, bit će omogućen do 17. lipnja 2023., kada će roditelji u sustavu potvrditi upis, odnosno potpisati i priložiti upisnicu u sustav. Roditelji će to moći učiniti i dolaskom u školu ako nemaju pristup sustavu e-Građani.

– Sam postupak se u biti ne mijenja, nego se samo olakšavaju koraci u postupku, i sve može obaviti u udobnosti svog doma jednim klikom. Roditelji s djetetom moraju doći u školu samo na testiranje i pregled, zaključio je pročelnik Ivan Šimunić.